3tip12!: An Pierlé aan de Amstel

WEEK 21: Explosiegevaar met The Ex, Animal Collective in Melkweg

Robbie van Zoggel ,

► Vlaamse skippybal stuitert Indiestad 2013 door
► The Ex plus Brass Unbound: 30 jaar ervaring met de 4 beste blazers ter wereld
► Georganiseerd en verslavend de maandag in met Animal Collective

An Pierlé
Luister hieronder naar It's A Shame, een cover van Talk Talk en je denkt: Tori Amos? Of verder terug: Kate Bush? Het is An Pierlé uit Vlaanderen die in 1996 doorbrak op Humo’s Rock Rally, de bekendste bandwedstrijd van België. Met een skippybal, piano en de typische snerp van Amos en Bush breekt ze met de wetten van een singer-songwriter. Het debuut Mud Stories  blijkt een ijzersterk exportproduct. In 2001 ging ze de grens over om op Pinkpop de harten te breken van Nederland. Sindsdien heeft An Pierlé met White Velvet een band rond zich verzamelt waarmee ze door heel Europa heeft gespeeld. Tijdens het optreden in de Amstelkerk op Indiestad gaat An Pierlé terug naar de basis: enkel haar piano en betoverende stem.

An Pierlé, Amsterkerk, woensdag 22 mei 2013, 20.00 uur

The Ex & Brass Unbound
Met Brass Unbound bewijst The Ex in haar toch al imposante bestaan - in 2012 werd het 33 1/3-jarige jubileum gevierd - opnieuw dat met de jaren aan originaliteit geen einde komt. Het Amsterdamse gezelschap tourt op dit moment door Europa met vier van 's werelds beste blazers onder de vlag van Brass Unbound. De groep bestaat uit Ab Baars, de legendarische blazer van iCP; Chicago jazz zwaargewicht Ken Vandermark op saxofoon, Italiaan Roy Paci op trompet en de grensverleggende Wolter Wierbos op trombone. Het talent en de chemie doet zijn werk, improvisatie is wat je hoort. Het explosiegevaar in OT301 -de laatste show van de tour- is voor eigen rekening.

The Ex & Brass Unbound, OT301, zondag 26 mei 2013, 21.00

Animal Collective
Na dertien jaar en een stroom aan albums en EP’s, is Animal Collective nog altijd een van de origineelse en belangrijkste experimentele bands van Amerika. Jongste album Centipede Hz. uiit 2012 is opnieuw even onnavolgbaar als briljant. Het nieuwste werk laat wéér een heel andere richting horen: rauwere, georganiseerde chaos met rockenergie en verslavende melodieën. Meer dan ooit klinkt Animal Collective op plaat als een energieke liveband, terwijl het bij optredens altijd weer een verrassing is wat het kwartet gaat doen. Bekijk hieronder de liveopname van 3voor12, vorig jaar in Tivoli.

Animal Collective, Melkweg, maandag 27 mei 2013