3tip12!: Vampillia: wonderschone Japanse chaos

WEEK 20: Chileense bravoure met sambaballen en koebellen, London Calling breidt uit naar openluchteditie

Robbie van Zoggel ,

► Vampillia is de Animal Collective van Azië
► Matias Aguayo excelleert op experimenteel Trouw-feest HIFI
► Mister and Mississippi voor het eerst op London Calling

Vampillia
Het neusje van de Japanse zalm wordt gevangen voor de kust van Osaka. Vampillia, ontstaan uit de band Boredoms, levert met 10 koppen een harmonieuze bak wonderschone chaos van moderne klassiek, hardcore en drones. De ex-zanger van Boredoms, Toyohito Yoshikawa, trekt de kar. Wat nog meer te zeggen over deze freakende karavaan, die oa Ariel Pink, Atlas Sound, Thee Oh Shees begeleidde bij hun Japanse tour. Neem ambassadeur Rusty Santos, de producer van Animal Collective. Hij viel als een baksteen voor Vampillia toen hij voor het eerst een liveshow zag en dit inspireerde hem om zijn eigen dierentuin wat anders te gaan runnen. Christian Dada, de huisontwerper van Lady Gaga, liet Vampillia spelen bij de presentatie van de herfst-wintercollectie van '13/'14.

Vampillia, Occii, donderdag 16 mei 2013, 20.00 uur

Matias Aguayo
Het fijnproeffeestje van Patrice Bäumel en Nuno dos Santos, HIFI, heeft hoog bezoek van Chileense makelij. Als Ricardo Villalobos de pater familias is van de Chileense technoscene, is Matias Aguayo het eigenwijze neefje. Wonend in Berlijn richtte hij in 2009 Kompakt's sub-label Cómeme op als een uitlaatklep voor een nieuw diversiteit in techno. In 2011 kwam Philipp Gorbachev bij het label met zijn eerste EP In the Delta. Het duo verwent je met live zang, veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse percussie. Ze kijken niet op een sambaballetje of koebellen meer of minder. Een beter oorgasme is er niet dit weekend.

Matias Aguayo, TrouwAmsterdam, 16 mei 2013, 23.00

London Calling in Tolhuistuin
De makers van London Calling, twee keer per jaar in Paradiso, laten een lang gekoesterde wens in vervulling gaan en organiseren tijdens het Pinksterweekend op zaterdag 18 en zondag 19 mei een buitenfestival in de mooie Tolhuistuin. Deze buiteneditie van London Calling combineert de kleinschalige manier van nieuwe artiesten ontdekken met de intieme sfeer van de Tolhuistuin. Mister and Mississippi heeft als Amsterdamse folksensatie de primeur om op deze eerste buiteneditie te spelen. Na de winst van de Amsterdamse Popprijs in 2012 is de drietrapsraket gelanceerd tot landelijke dekking op podia en festivals. Dit succes wordt in de hoofdstad gretig gevierd in de sfeervolle tuin over het IJ.

London Calling in Tolhuistuin, Tolhuistuin, 18 en 19 mei 2013