3tip12!: Neerlandsch hoop in donkere dagen

WEEK 51: Houses, European Daughters, Bicep, Melon, The Phantom Four & The Arguido, Def P, de Beatbusters en Dio brengen licht rond de donkerste dag van het jaar

Pepijn van Gils ,

Nu de kortste dag van het jaar nadert en de kerstballen van zolder zijn gehaald, bereikt de live agenda haar jaarlijkse dieptepuntje. Want ook muzikanten willen wel eens een weekje rust en zich te goed doen aan kalkoen. In deze muzikale luwte speurden wij naar drie artiesten die hun nek uitsteken en Amsterdam komende dagen en onze donkere en koude grachtengordel muzikaal kleuren en verwarmen.

Houses & European Daughters
De Amsterdamse band Houses werkt nu al drie jaar in relatieve rust aan haar oeuvre. Na de start in 2009, volgde het jaar daarop de EP End Of Story en in de herst van 2011 brachten zij hun debuuralbum Clean Life uit. Zij stonden al op Noorderslag en in de voorprogramma's van The Walkman, Selah Sue en Bettie Serveert. Geen vuiltje aan de lucht dus zo op het eerste gezicht, maar ondanks het sterke debuut bleef de grote klapper achterwege.

Houses brengt ongecompliceerde indiepop met dramatische intermezzo's, geïnspireerd op haar Amerikaanse voorgangers. Solide, melodieus en sterk vertolkt op het podium. Zij worden vanavond bijgestaan door bloedbroeders European Daughters.

Houses & European Daughters, Wilhelmina Pakhuis, donderdag 20 december 2012, 21:00 uur

Imprint & Ratio?
Het uit Belfast afkomstige duo Bicep, vond elkaar compleet in het analoge. Beide bouwden in hun jongere jaren reusachtige platencollecties op van jazz, rock en funk en begonnen na het aanschaffen van hun eerste paar Technics tafels aan een interessante zoektocht naar hun eigen geluid; jaren tachtig geïnspireerde analoge house. Andy en Matt zijn inmiddels grootmeesters in de Chicago-house, Detroit-techno en Italo disco en staan garant voor een onvervalst potje diepe classic house om alle ratio een avond bij te laten varen. Uiteraard worden zij zaterdag vergezeld door resident Melon.

Ratio?, TrouwAmsterdam, zaterdag 22 december 2012, 23:00 uur

Win 2 kaarten voor deze diepe clubavond in TrouwAmsterdam

Helemaal Melkweg
Zaterdag aanstaande is alweer de vierde editie van Helemaal Melkweg; het evenement waarbij de Melkweg zich ieder kwartaal in al haar diversiteit laat zien. Dit keer met godfather van de Mokumhop Def P & Beatbusters versus The Phantom Four & The Arguido, beter bekend als The Treble Spankers & Rudeboy.

Twee van de meest eigenzinnige frontmannen van de Nederlandse muziekwereld gaan voor een laatste maal met elkaar in gevecht op het podium. Daarnaast pakt ook rapper Dio uit met voltallige band en geeft de Belgische electrorockband Goose acte de presence op deze editie van Helemaal Melkweg.

Helemaal Melkweg, Melkweg, zaterdag 22 december 2012, 19:00 uur