3tip12!: Rolo Tomassi, Cloud Nothings en Museumn8

WEEK 44: Oordopjes in bij Winston Kingdom, hawaii-shirt aan tijdens dag 1 van London Calling en oorwarmers mee in de Museumn8

Pepijn van Gils ,

Het lijkt misschien aanlokkelijk om dit weekend, voorzien van warme chocomelk met whiskey en slagroom, op een berevelletje voor de openhaard te blijven liggen en je te vergrijpen aan je geliefde of een dvd-box. Maar de podia in Amsterdam doen hun uiterste best om je de kou te laten trotseren. Vanavond verleidt Winston Kingdom je om naar de Warmoestraat te hobbelen met je dikste sjaal voor een sessie compromisloze mathcore. Morgenavond kun je je opwarmen aan de zomerpop, op dag 1 van London Calling en is het groovy dansen in het Tropenmuseum en TrouwAmsterdam tijdens de Museumn8 2012. Laat je ons weten waar je heen gaat en hoe het was?

Iedere week struint de redactie vooruitblikkend op komend weekend langs podia, oefenruimten en internet, om je wekelijks drie kant-en-klare tips te kunnen voorschotelen. De 3tip12! is de hapklare rubriek met de drie meest interessante muzikale uitgaanstips voor Amsterdam.

London Calling
Met ruim anderhalf uur Walkmen, Chromatics en Audioculture als hekkensluiter is de tweede avond van London Calling al lang en breed uitverkocht. Maar er is nog plek op de eerste dag van het alternatieve tweejaarlijkse showcaseweekend in Paradiso. Valt er dan minder te ontdekken op de vrijdag? Nope, niet per se, met de zonnige indiepop van onder andere Temples, Haim, Hooded Fang en Gross Magic is deze eerste dag verreweg de vrolijkste vrijdag in de geschiedenis van het festival, vol koortjes, bassloopjes en neo-beachpop.

Dus mocht de koude van de afgelopen weken je tot in de botten zijn doorgedrongen, dan raden wij je van harte aan je meest zomerse overhemd te strijken en je zonnebril onderuit de kast te toveren en alsnog aan te schuiven op deze verlate zomereditie van London Calling. Oh ja, en Cloud Nothings staat er ook gewoon.

London Calling, Paradiso, vrijdag 2 november 2012, 19:00 uur

Rolo Tomassi
Twee jaar geleden voor het eerst in Amsterdam en gek genoeg ook op London Calling. Toen waren zij al verreweg het zwaarste gerecht op het menu, nu twee jaar later is het schattige er definitief van af. De scherpe kantjes zijn uitgegroeid tot gehavende rafelranden en terugkeren op de zomerpopeditie van London Calling is geen optie meer. Voor de Europese tour van hun nieuwe plaat Astraea (vanaf volgende week maandag te verkrijgen in de betere platenwinkels), waarop de messen nog verder geslepen zijn, moeten ze uitwijken naar het meer obscure podium van Winston Kingdom.

Met nog meer mathematische precisie smelten zij hun klassieke scholing om tot een complexe fondue van death metal, jazz, grindcore en symphonic progessivie rock. Wars van conventies bouwen zij verder op een klein maar exclusief podium dat opgebouwd werd door grootheden als Jeff Walker (Carcass) en Paul Masvidal (Cynic, Death). Wedijverend om de bruutste grunt, geven de lieftallige Eva Spence en broer James een nieuwe interpretatie aan jazzcore. Een absolute must voor de metalhead in Amsterdam. Slecht humeur en oordopjes verplicht.

Rolo Tomassi, Winston  Kingdom, donderdag 1 november 2012, 21:00 uur

Museumn8
De Museumn8 staat er bekend om met handschoenen en oorwarmers te lijf gegaan te moeten worden. Culturele veelvraten trotseren sinds jaar en dag de eerste winterkou, om op onchristelijke tijden door de nacht te struinen langs musea voor een combinatie van beeldende kunst, film en muziek.

Dit jaar doet Eye Institute voor het eerst mee en pakt meteen uit met een reeks iconische films, waaronder Nosferatu, eine Symfonie des Grauens (een van de oudste horrorfilms uit het Duits Expressionisme) en de Hitchcock-klassieker Psycho. Ook is het Stedelijk er weer bij. Maar daar bellen we niet voor natuurlijk, want er kan ook gedanst worden. Dat kan dit jaar in het Tropenmuseum onder regie van Vic Crezee, Jameszoo en Jeff Solo en op de minimale warme grooves in TrouwAmsterdam van FCL, ook bekend als San Soda & Red D.

We Play House, Trouw Amsterdam, 3 november 2012, 22:00 uur