3tip12!: Amsterdam verenigt afrobeat, schemerpop en eclectische electro uit Finland

WEEK 41: Vanavond uit je dak in Paradiso, wegmijmeren in The Winston en morgen freaken in OT301

Pepijn van Gils ,

We hoeven je niet te vertellen dat The Crookes vanavond optreden in Bitterzoet, of dat je vanaf morgenmiddag voor het Ziggo Dome moet gaan liggen voor en puik plaatsje vooraan bij de voeten van Thom Yorke. Dus maken we even gebruik van het moment om je muzikale weekend helemaal compleet te maken, met vanavond: de afrobeat tribute-avond ter ere van Fela Kuti in Paradiso en het aller-, aller-, allerlaatste clubconcert van The Black Atlantic in The Winston Kingdom. En wie de spanning niet meer aankan, kan uitrazen tijdens Radical in OT301.

Vooruitblikkend op komend weekend struint de redactie langs podia, oefenruimten en internet, om je wekelijks drie kant-en-klare tips te kunnen voorschotelen. De 3tip12! is de hapklare rubriek met de meest interessante muzikale uitgaanstips in Amsterdam.

Felabration 2
Over heel de wereld wordt de grondlegger van de Afrobeat, Fela Kuti, nog altijd geëerd met evenementen. Vorig jaar werd door Jungle by Night en Paradiso ook besloten een tribute neer te zetten voor de grootmeester. Na het grote succes werd snel besloten dit een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Vanavond wordt Paradiso dus voor de tweede maal omgetoverd tot The Shrine in Mokum, met mooie aankleding, lekker eten en natuurlijk heel veel toffe muziek geïnspireerd op het werk en leven van Fela Kuti. Huisband en gastheren vanavond zijn uiteraard de mannen van Jungle by Night, die samen met Atanga Boom!, Bixiga70 en eregasten Jimi Tenor & Kabu Kabu en Tony Allen garant staan voor een energiek avondje afrobeat!

Felabration, Paradiso, vrijdag 12 oktober 2012, 20:00 uur

The Black Atlantic / Our Minor Fall
The Black Atlantic gooide afgelopen jaren hoge ogen met de EP's Reverence… en Darling, I Listen. Tourde in binnen en buitenland, waaronder de grote showcase festivals Eurosonic/Noorderslag, Groningen en SXWS in Austin, Texas, en telkens weer verbaasde en verwonderde de band rond frontman Geert van der Velde. Hun schemerpop overtuigde ook in 2012 vriend en vijand en sluiten in afwachting van hun debuutalbum spelen zij voorlopig voor het laatst uit hun huidige repetoire in The Winston Kingdom. Een niet te missen formatie voor de indieliefhebber in Amsterdam.

Overigens wordt het viertal bijgestaan door de Amsterdamse band Our Minor Fall. Een band rond singer-songwriter Luke de Jong, die in april dit jaar een doorstart maakte met violiste, cellist, gitarist, bassist en drummer. Muzikaal past Our Minor Fall goed in het rijtje Noah & the Whale, Grizzly Bear, Elbow en Fleet Foxes, of dichter bij huis: Alamo Race Track.

The Black Atlantic, Winston Kingdom, vrijdag 12 oktober 2012, 21:00 uur

Radical
Deze avond in de OT301 is met recht radicaal te noemen. Voorvechters uit de elektronische muziek brengen aan de vooravond van Amsterdam Dance Event nog even een uitzonderlijk avondje dubstep, drum & bass en eclectic sounds van eigen bodem en overzee. Zo stapt het drum 'n bass-duo June Miller, onze eigen Rik Kooyman a.k.a. Myrkur, de Finse Desto en Akkachar van Rwina Records deze avond van de barricade om het gehoor te testen van de Amsterdamse muziekliefhebber. Een avond als deze beleef je eigenlijk alleen nog in het pand aan de Overtoom, maar biedt de benodigde verfrissing, alvorens zondag weer mee te schreeuwen op Creep, Videotape en Lotus Flower.

Radical, OT301, zaterdag 13 oktober 2012, 22:00 uur