3tip12!: Underground, undergrounder, undergroundst!

WEEK 38: Het Verval in Wilhelmina Pakhuis, electropop trio Frak in OCCII en hiphoplegende El P in de Melkweg

Redactie Amsterdam ,

Vooruitblikkend op komend weekend en de festivalagenda, struint de redactie langs podia, oefenruimten en internet, om je wekelijks drie kant-en-klare tips te kunnen voorschotelen. De 3tip12! is de hapklare rubriek met muzikale uitgaanstips in Amsterdam. Dit weekend kruipen wij ondergronds in de Amsterdamse muziekscene op festival Het Verval in Wilhelmina Pakhuis, met het Zweedse electropop trio Frak in OCCII en krijgen wij les over de wereld anno 2012 van hiphoplegende El P in de Melkweg.

Frak
Voor de derde editie van Club4Reel in de OCCII zijn een paar zeldzame acts geboekt, waaronder het Zweedse electropop / acid house trio Frak. Zij startte als dertienjarigen langgeleden in 1987 en releasten bij Börft Records een ontelbaar aantal platen en cassettes gedurende de afgelopen 25 jaar. Tot op de dag van vandaag verkent Frak de grenzen van de elektronische muziek, terwijl zij haar eigen karakteristieke geluid heeft weten te versterken.

Het trio mixt invloeden van synth pop, industriele en vroege house tot een verdraaide vorm van dance craze. Niet voor het ongeoefende oor dus, maar een must voor de elektronische fijnproever. Frak staat vanavond in de OCCII met versterking van de Berlijnse Casio-tovenaar Heatsick en de Amsterdam resident Jordash (of Juju & Jordash).

Frak, Heatsick & Jordash, OCCII, vrijdag 21 september 2012, 22:00 uur

EL-P a.k.a. El Producto
Jaime Meline, artiestennaam EL-P, ook wel El Producto genaamd, is één van de laatste vaandeldragers van onafhankelijke hiphop. Deze uit Brooklyn afkomstige mc staat bekend als de koning van de underground en om zijn hoogst originele, venijnige en rauwe geluid en meesterlijke teksten. De old school jaren ’80-hiphop heeft onmiskenbaar z’n invloed gehad, maar ook het experimenteren met rock is hem niet onbekend. Na zeven jaar stilte bracht hij dit jaar ineens het nieuwe album Cancer For Cure uit.

El-P maakte in de jaren negentig faam in het trio Company Flow en werkte samen met een lange lijst gelijkgestemden waaronder Blackalicious, Dilated Peoples, The Beastie Boys, Zach de la Rocha, RZA, Chuck D, Radiohead, Gangstarr, Mos Def en Eminem. Hij staat bekend om zijn diepzinnige teksten, waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van metaforen, science fiction, fantasy thema’s en associatief woordgebruik. Hij werkte samen  In 2001 besloot de groep uit elkaar te gaan, waarna El-P hiphoplabel Definitive Jux oprichtte. Het inmiddels zeer befaamde label heeft met Aesop Rock, Mr. Lif en Cannibal Ox zeker niet de minste namen onder z’n hoede. Pure hiphop op zijn origineelst.

Zijn debuut Fantastic Damage (2002), vol kritieken op het Amerikaanse politieke en culturele klimaat, wordt gezien als één van de meest innovatieve hiphopalbums ooit uitgebracht. Na zijn tweede soloalbum I’ll Sleep When You’re Dead (2007) bleef het dus lang stil, maar nu is het dus hoogste tijd voor de presentatie van een nieuwe plaat vol diepe bassen, hallucinerende drums. Met zijn hypnotiserende stem smijt hij met ranzigheid, verderf en vreemde hersenspinsels; underground hiphop op zijn puurst!

EL P, Melkweg, zaterdag 22 september 2012, 20:00 uur

Het Verval
Morgenmiddag begint de herfst en wel om 16:49 uur precies. Op dat moment opent ook festival Het Verval in Wilhelmina Pakhuis, georganiseerd door de Amsterdamse singer-songwriter Katía. Zij nodigde een lange lijst van muzikanten uit om op drie podia de overgang naar de hersft luister bij te zetten, waaronder Cornelis Serveert, Herrek, The Silhouettes, The T.S. Eliot Appreciation Society, NO|me, Rufus Kain, Kid Totem, Revka, S as in Assasins, Bram van Dijk, RAAF, Iris Donker, Jip Piet, Poetry Corner, DJ's Gold Soundz, DJ Part of Coolmet. Naast alle muziek is er uiteraard ook aandacht voor tekst en eten. Het begint dus zogezegd in de kelder om negen minuten voor vijf en vanaf 20:00 uur gaan ook boven de deuren open.

Het Verval, Pakhuis Wilhelmina, zaterdag 22 september 2012, 16:49 uur