3tip12!: Night Of The Unexpected, Dent May en 50 Hurtz

WEEK 36: 10-jarig jubileum in Paradiso, de Amerikaanse Benny Sings en snoeihard door de knietjes tijdens 50Hurtz in dupstepschuur Melkweg

Redactie Amsterdam ,

Vooruitblikkend op komend weekend en de festivalagenda, struint de redactie langs podia, oefenruimten en internet, om je wekelijks drie kant-en-klare tips te kunnen voorschotelen. De 3tip12! is de hapklare rubriek met muzikale uitgaanstips in Amsterdam. Dit weekend de jubileumeditie van The Night Of The Unexpected, Mississippi feel-good sounds van Dent May en snoeihard door de knietjes tijdens 50Hurtz in de dupstepschuur Melkweg.

10-jarig jubileum Night Of The Unexpected
Begonnen als experiment binnen de Gaudeamus Muziekweek is The Night of the Unexpected inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks ijkpunt voor liefhebbers van nieuwe muziek in binnen en buitenland. Sinds 2003 komen op deze avond artiesten uit heel de wereld naar Paradiso, die elkaar vinden op de grens van de electronica, improvisatie, gecomponeerd repertoire en conceptuele popmuziek. Zij laten op dynamische wijze een dwarsdoorsnede zien van de actuele stand van zaken op de snijpunten van deze avontuurlijke muziekstromingen.

De optredens zijn kort, maar krachtig en vinden overal in de grote zaal plaats. Dit evenement is niet geschikt voor meelopers en volgers, maar uitsluitend voor early adapters en muzikale fijnproevers en grensverleggers. Ook dit jaar belooft het een uniek spektakel te worden met onder andere Jameszoo + pianist Gideon van Gelder, Nate Wooley, Kapok met het Ragazze Kwartet, Jesca Hoop + band, werk van Michael Gordon en Sergey Khismatov door Slagwerk Den Haag en TROMP Concourswinnaars, Monica Germino met nieuw werk van Annie Gosfield.

The Night Of The Unexpected, Paradiso, vrijdag 7 september 2012, 20:00 uur

Dent May
De in Mississippi geboren en getogen Dent May is een geval apart als het gaat om zijn creatieve zelfgemaakte popmuziek. Al op zijn twaalfde begon hij met het schrijven van muziek en startte een jaar later de band Flood waarmee hij zelfgemaakte cassettes verkocht aan zijn klasgenoten. Een echte do-it-yourselver was geboren. Beïnvloedt door Elvis Costello en The Cars, begon hij een power-popband genaamd The Rockwells.

Nadat de Animal Collective hem in Oxford ontdekte tijdens de opnamen van Merriweather Post Pavilion kwam er uiteindelijk schot in de zaak en leidde zijn muzikale inspanningen tot zijn debuut LP Paw Tracks met ukulele muziek, dansopnamen onder de naam Dent Sweat en een mysterieuze onvoltooide psych-country-rock opera genaamd Cowboy Maloney's Electric City.

Op Dent zijn recente singles Forest Family en Paw Tracks is het geluid van de ukulele kosmische synths, funky gitaren, analoge drums, loopy basslijn en volop zang te horen. Deze Amerikaanse Benny Sings speelde alle instrumenten in op zijn nieuwe album Do Things en staat zaterdagavond in de MC TOKO in het Westerpark.

Dent May, MC TOKO, Westerpark, zaterdag 8 september, 22:00

50 Hurtz @ Klinch
Als grote tegenhanger van al die experimentele geluiden en feelgood-tunes, kan er dit weekend ook gewoon extreem hard geschuurd en gedaggererd worden op het hardste dubstepfeest van Amsterdam. Zo staat er in The Max en de kleine zaal een pijnlijk harde line-up met het Londense dj/producer duo Roksonix, het uit Sevilla komende Dubsidia, dat fris en vuil weet te combineren, en het Belgische dubstepduo Requake. Verwacht wat je alleen van een naam als 50HURTZ kan verwachten: dubstep, zo hard dat het pijn doet. Mocht je nu geen kaartje bemachtigen, of er de kracht niet voor hebben, dan zendt AccessFM het lekker live uit, zodat je ontspannen van je sofa stuitert.
 
50 Hurtz @Klinch, Melkweg, vrijdag 7 september 2012, 23:00 uur