3tip12!: Stephen Malkmus, Bertolf en een Tropical Afterparty

WEEK 33: Het Amsterdams alternatief voor de muzikale laatkomers en boycotters van Lowlands

Redactie Amsterdam ,

Vooruitblikkend op de komende uitgaansweek en de festivalagenda, struinen onze scouts langs podia, oefenruimten en internet, om je wekelijks drie kant-en-klare tips te kunnen voorschotelen. De 3tip12 is de hapklare rubriek met muzikale uitgaanstips in Amsterdam. Deze week een alternatieve muzikale route voor alle thuisblijvers en boy-cotters van Lowlands met de geniale rammelpop van Stephen Malkmus, Bertolf bij de flamingo's in Artis en de Calle13 Tropical Afterparty in Paradiso.

Stephen Malkmus and the Jicks
Stephen Malkmus, voormalig frontman van de geniale rammelpopband Pavement, staat inmiddels al meer dan tien jaar solo op het podium. Alleen maar niet eenzaam, want The Jicks werden voor hem de afgelopen jaren gaandeweg een sterke en betrouwbare begeleidingsband. Vorig jaar keerde Malkmus even terug naar zijn oude liefde Pavement maar niet kort daarna verscheen, het door Beck geproduceerde album Mirror Traffic, het album waarmee hij zich neerlegt bij het feit dat het nooit meer episch wordt, maar zich compleet richt op waar hij heel goed in is: slordige indiepopliedjes maken met absurde teksten, die klinken als instant indieklassiekers. Zo dan heb je de hoofdact van dit weekend al te pakken.

Stephen Malkmus and the Jicks, Paradiso, zondag 19 augustus 2012, 20:00

Bertolf
Voordat Bertolf solo ging speelde hij in de band van Ilse DeLange op gitaar, lapsteel, dobro-gitaar en mandoline. In 2009 werd Bertolf door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. In 2010 won hij een zilveren harp. De Nederlandse singer-songwriter kwam afgelopen voorjaar met een geheel nieuwe en eigen plaat, die hij met Frans Hagenaars produceerde. Het is een persoonlijk document waarmee hij na jaren achtergrondwerk flink kleur bekend als songwriter. Hij speelt ongepolijst en zonder opsmuk van deze self-titled plaat aanstaande zaterdag bij het aangezicht van de flamingo's tijdens de ZOOmeravond in Artis.

Bertolf, Artis (het prieeltje bij de flamingo's), zaterdag 18 augustus, 19:30 uur

Estéreo: The Tropical Afterparty x Calle 13
Aanstaande zaterdag landen de halfbroers Residente (Rene Perez) en Visitante (Eduardo Cabra) in de hoofdstedelijke poptempel Paradiso. Samen vormen zij de kern van Calle 13. Voor hun explosieve mix van hiphop, salsa, bossa nova, reggaeton, cumbia, tango en electro laten zij zich begeleiden door een uitgebreide band met blazers, accordeon, toetsen, percussie en achtergrondzangers. Kaarten zijn nog beschikbaar.

Mocht je dit concert niet redden, maar de sfeer niet willen missen, dan kan je vanaf 22:00 uur aanchuiven voor pompende beats van latin hiphop, dancehall, reggaeton, moombahton, latin house en kuduro, die na de hete dag het zomergevoel compleet maken. Deze officiële Tropical Afterparty wordt verzorgd door het inmiddels vertrouwde Estéreo Sound System gevormd door dj's Cruzito, Mickster en Rishi Romero.

Estéreo: The Tropical Afterparty x Calle 13, Paradiso, zaterdag 18 augustus 22:00 uur