3TIP12: Amsterdam Roots Festival 2011

5 dagen wereldmuziek en -cultuur in de hoofdstad

Tekst: Robbie van Zoggel en Armande Harmsen ,

Van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni 2011 vindt de 14e editie plaats van het Amsterdam Roots Festival. Vijf dagen lang staan in het teken van muziek uit alle windstreken met een brede culturele oriëntatie. De wereld gevangen in een stad: waar gaan we heen?

5 dagen wereldmuziek en -cultuur in de hoofdstad

Van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni 2011 vindt de 14e editie plaats van het Amsterdam Roots Festival. Vijf dagen lang staan in het teken van muziek uit alle windstreken met een brede culturele oriëntatie. De wereld gevangen in een stad: waar gaan we heen?

Het programma speelt zich af op verschillende locaties in Amsterdam en wordt op zondag afgesloten in het Oosterpark. Van 13:00 tot 22:00 zullen verschillende artiesten uit zowel Nederland als Zuid-Europa, Latijns Amerika, het Caribische Gebied, Afrika en het Midden Oosten hun kunsten vertonen.

Wij tippen 3 acts uit de vijfdaagse line-up.

Camarón Homenaje : La Leyenda del Tiempo (ESP)
zaterdag 25 juni
Melkweg

Een eerbetoon in film en concert aan de Spaanse flamenco legende Camarón de la Isla. In 1979 kwam Leyenda del Tiempo uit. Producent Ricardo Pachón combineerde de muziek van Camarón met poëzie van Federico García Lorca (Spaans dichter en toneelschrijver van o.a.Libro de Poemas, Yerma en La Casa de Bernarda Alba) en het gevolg van de release van de plaat wordt als volgt omschreven "Een ware schokgolf ging door de flamencowereld toen in 1979 de plaat 'La leyenda del tiempo' uitkwam. Sinsdien typeren kenners de flamencogeschiedenis als een 'voor' en 'na' - zo controversieel en invloedrijk bleek dit album." Het project is ontstaan in Taller de Músics, flamencocentrum in de wijk Raval in Barcelona. Joaquin Gomez vertolkt de rol van Camarón zelf in het optreden wat symbool staat voor de indrukwekkende erfenis van de muzikant, de dichter en de producent die deze twee samenbracht. Een te verwachten veelbelovend en inspirerend optreden.

Narasirato (Oceanië)
zondag 26 juni
Alliantie Stage Oosterpark

Vanuit de diepe Zuidelijke Stille Oceaan reist het gezelschap Narasirato voor hun uitzonderlijke primeur bij Roots Open Air naar Nederland. De muziek die zij op pamfluiten maken komt voort uit de Are'are cultuur van de Solomon eilanden. Mensen uit deze cultuur staan nog dicht bij de natuur en de Are'are onthoudt zichzelf actief van westerse invloeden en verworvenheden, zoals internet en televisie. Zij halen hun muzikale inspiratie uit hun directe omgeving, namelijk insecten, stromende rivieren, watervallen en zeeschelpen. Een uniek optreden om niet te missen. Ze staan deze zomer ook op Glastonbury en Roskilde.

Sticks, Rico en A.R.T. (NL)
zondag 26 juni
Urban Groove Stage Oosterpark

Sticks, Rico & A.R.T. (FTG) mogen zich beschouwen als de drie wijzen uit het Verre Oosten bij de afsluitende dag van het Amsterdam Roots Festival. Het trio staat beter bekend als het voormalige Opgezwolle, de Fakkelbrigade oftewel de hedendaagse Fakkelteitgroep/FTG. Met FTG3 op de planken in samenwerking met onder andere Freez, Typhoon, O-dog en Boef en de Gelogeerde Aap is het een genoegen om dit trio zonder poespas op het podium te zullen zien staan. Sticks' album, Alledaagse Waanzin, met Fakkelbrigade-producer A.R.T. is alweer zijn derde soloplaat. De albumtitel van het soloalbum is afgeleid van de korte verhalenbundel Tales of Ordinary Madness van de Amerikaanse schrijver/dichter Charles Bukowski en vormt de leidraad voor de alledaagse waanzin van Sticks. De rapper maakte als voorbeeld van deze waanzin in 2010 een album in een slachthuis in Marokko, onder de projectnaam In a Cabin With samen met onder andere met Daan Schinkel (zZz) en Sjam Sjamsoedin (Nobody Beats The Drum). Sticks blijft zich zowel op zijn solo album als bij andere projecten muzikaal uitdagen dus laat deze waanzin niet aan je voorbij gaan in het Oosterpark.

3VOOR12/Amsterdam brengt verslag uit van het onderdeel Alliantie Roots Open Air op zondag 26 juni in het Oosterpark. Het gehele programma en tijdschema is te vinden op de site van Amsterdam Roots Festival.