3TIP12: Metro54 Festival

Wat mag je niet missen op dit urban festival?

Tekst: Armande Harmsen ,

Metro 54 presenteert het eerste urban, arts & culture festival op zaterdag 16 juli. 3VOOR12/Amsterdam doet verslag tijdens het evenement in het Arena Park en tipt alvast de heetste acts.

Wat mag je niet missen op dit urban festival?

Op zaterdag 16 juli vindt het eerste Metro54 Festival plaats in het Arena Park (naast de HMH). Met dit evenement wordt het park, onderdeel van de Amsterdamse concertdriehoek in Zuidoost, die dag officieel geopend. Stichting Metro 54 wil een platform zijn voor urban, arts & culture voor diverse partijen en makers uit het veld en staat bekend om eerdere zogenoemde ‘pop-up events’ in Amsterdam, zoals Baarsjes to Brooklyn en Blockparty. Onder urban, arts & culture wordt verstaan ‘mash-ups’, oftewel crossovers van verschillende muziekstijlen die constant in beweging zijn. Met dit evenement wil de stichting de grenzen van urban culture opzoeken en ruimte geven aan experimenten. Van 13:00 tot middernacht zullen bij dit festival zowel Nederlandse als internationale artiesten verschillende podia betreden. Van reggae tot dubstep tot dancehall en hiphop. Van internationale artiesten tot underground acts. Een etmaal vol muziek, dans, kunst en cultuur. Drie tips van de redactie.

DJ Occy
Als onderdeel van het zestienkoppige creatieve collectief Vage Gasten, dat begon met het ‘live-painten’, oftewel schilderen op locatie, werd vaste prik bij festivals als Lowlands, Mysteryland en Solar en zelfs Amsterdam Open Air en het Extrema Outdoor festival in Noorwegen dit jaar. Naast verven kan een aantal van deze gasten ook draaien en als de helft van het dj-duo OJ Symstem mag Occy op 16 juli solo een set presenteren op het Metro54 Festival. Buk voor de creatieve uitspattingen tijdens deze set gevuld met dubstep, house en electro beats.

Coki
Een dubstep producer uit Zuid-Londen, die samen met Mala Digital Mystikz vormt. Coki scoorde in 2008 samen met Benga de hit Night. Het duo Digital Mystikz trok de kar al toen dubstep vijf jaar geleden het nieuwe geluid werd in Londen en de rest van Europa. De mannen brengen nu af en toe solo een plaat uit, stonden samen eerder dit jaar bij 5 Days Off en Coki staat nu op het festival om mensen kennis te laten maken met zijn pompende, agressie beats.

Busy Signal
Helemaal uit Jamaica komt Busy Signal, dé man van de dancehall/reggae scene van de afgelopen jaren. De dagen voor Metro 54 staat hij in België en Zweden en op 16 juli krijgen wij een exclusief optreden in het Arena Park. In april 2010 kwam zijn meest recente album D.O.B. uit, dat meerdere invloeden had dan gebruikelijk is binnen de scene. Busy Signal is niet bang om te experimenteren en zichzelf constant opnieuw uit te vinden: dit blijkt ook uit het meest recente album. Met legende Bounty Killer aan zijn zijde staat deze man voor muzikale innovativiteit en het mixen van alles wat hij maar kan vinden binnen de dancehall/reggae scene. Hopen op een straaltje zon voor de sfeer en genieten dus.

Naast muziek zijn er op het Metro54 Festival ook andere activiteiten. De danscrew Don’t Hit Mama eindigt hun tour op dit festival, daarnaast presenteert het ROC een mode battle tussen beginnende ontwerpers en wordt er een graffiti finale gehouden van organisatie Write4Gold waar acht crews uit West-Europese landen live zullen strijden om de titel.

3VOOR12/Amsterdam zal bij het Metro54 Festival met een aantal redactieleden verslag doen van een selectie acts en activiteiten. Houd onze site in de gaten.