Palio Superspeed Donkey is back!

PSSD vastberaden om festivalseizoen 2012 plat te spelen

Tekst: Pepijn van Gils | Beeld: Daan van der Schroeff ,

De ster van de Amsterdamse jongensband Palio Superspeed Donkey was snel rijzende, na een indrukwekkend eerste festivaloptreden op Vlieland, tijdens Into The Great Wide Open vorige zomer. De ziekte van Pfeiffer gooide voor de zanger en zijn bandleden roet in het eten en PSSD was genoodzaakt verdere optredens in het najaar van 2011 te cancelen tot nader herstel van Sam Vermeulen. Hun eerste stapjes op de bühne maakten zij 4 februari als voorprogramma van PLeaSe! in de Melkweg, maar vanavond maken zij definitief hun rentree in de Nieuwe Anita in Amsterdam.

De voorkamer van De Nieuwe Anita is afgeladen met klasgenoten, ouders, ooms en tantes, broes en zussen, verzamelde lokale pers en een kersverse manager. Als de benedenzaal ook bomvol staat, komen de kleine sterren het podium op.

Al lijkt het misschien een thuiswedstrijd, Palio Superspeed Donkey spelen vanaf de eerste noot een sterke set: strak, getimed, afgemeten opgebouwd, maar bovenal geloofwaardig. Drummer Camiel Muiser legt samen met bassist Ruben van Weegberg een solide ondergrond neer, waar zanger Sam Vermeulen en gitarist Willem Smit rustig de grenzen van kunnen opzoeken. Dave Grohl zou trots zijn op de jongens. De paar hits, zoals Mr. Dickhead, The Homeless en That's What I'm Not komen allemaal voorbij en worden door de fans van het eerste uur uit volle borst meegezongen.

De vertederende indruk die het viertal achterliet tijdens de akoestische sessie op ITGWO 2012, heeft het afgelopen half jaar plaats gemaakt voor een overtuigde en zelfbewuste houding. En al mogen ze in De Nieuwe Anita zelf nog geen biertje bestellen, ze zijn vastberaden het komend festivalseizoen plat te spelen.