Goud delven met Jungle By Night

Debuut Hidden is live een vernuftig tropisch feestje

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Daan van der Schroeff ,

Het eerste album van Jungle By Night staat definitief op eigen benen. Met Hidden wordt een periode van een kleine 2 jaar afgesloten waarin zonder album zowat elk festival in Nederland is plat gespeeld. Paradiso maakt kennis met een veelzijdig debuut van dé revelatie van het land, en na deze zomer ook Europa.

Nu echt iedere krant en website lyrisch is over de eerste plaat van Jungle By Night gaan we vanavond  in Paradiso live zien of die sterrenregen geheel terecht is. Het is druk, want een jaar na de EP-presentatie in de Melkweg -waar ze naast James Blake in het schema stonden- heeft de fanbase met aanvankelijk lokale vrienden en klasgenoten zich uitgebreid naar het hele land.

 

Terwijl nog best wat mensen niet voorbij de kassa zijn gekomen begint de groep fraai gekostumeerd met het nummer Rangda; in de schemering hebben percussionist Gino Groeneveld en drummer Sonny Groeneveld (met beste masker van de avond) het grootste aandeel in deze mysterieuze opener van de plaat. Tegen het einde is met Pieter van Exter (saxofoon) en Bo Floor (trompet) ook de frontlinie compleet en wordt de zaal met het uptempo Cyclin' direct op scherp gezet voor expeditie Afrika.

Gele lichtbanen reiken tot het tweede balkon alsof ze ons richting de gouden bergen willen wijzen, de plek waar succes en roem voor het oprapen ligt. Jungle By Night vervult die gidsfunctie met gemak want de bodem met goud is in de festivalzomer van 2011 al grondig gedolven. Het grote aantal optredens (80 vorig jaar, dit jaar zeker meer) maakt de banden steeds hechter en geeft de groep richting en routine.

Op de speellijst is vanavond ruimte voor alle nummers van Hidden en later in de set komen de hits aan bod van de debuut-EP uit 2011. Het is duidelijk dat ook zonder referentiekader -afrobeat, Fela Kuti, Mulatu Astatke- een avond met Jungle By Night een boeiende ervaring is. Het idee van te correcte jonge jongens die knippen en plakken met wereldmuziek wordt namelijk afgezwakt door een continue dwingende podiumpresentatie.

Misschien duurt de show uiteindelijk een paar nummers te lang maar de bruggetjes tussen fijn kabbelende jazz en dikke dansbare feestmuziek worden moeiteloos gemaakt. Bo Floor is met zijn trompet, zang, moves en in de rol van MC de aanjager van de band maar iedere schakel krijgt zijn solo in de schijnwerper. De zaal zet zich telkens schrap voor een climax en oma's en opa's van de jongens glunderen vanaf het balkon als crowdsurfers tot ver naar het midden van de zaal op handen worden gedragen.

Bij de toegift worden we door Pieter van Exter alvast verleid om in de kelder verder te dansen. Wat hij eigenlijk zegt is om ze de komende maanden vooral de festivals op te zoeken want een feestje in de jungle wordt net wat tropischer in de open wei, met verse graslucht en een zuchtende zomerzon.

Gezien: Jungle By Night presenteert Hidden, 18 april 2012, Paradiso