De Grote Prijs van Villeneuf

"Het is twintig minuten knallen, of vallen"

Joline Cramer ,

"Jezelf bewijzen in vijf nummers is erg lastig.", aldus frontman Michiel van Poelgeest van de indie-pop band Villeneuf. De jury van de Grote Prijs van Nederland, ‘s lands grootste en langst lopende muziekcompetitie, is dan ook ongenadig. Op deze 27e editie van het evenement strijden zes rappers, singer-songwriters en bands om de bekendheid, het geld en die enorme beker die de Grote Prijs met zich meebrengt.

Knallen op dat podium
De voorbereidingen voor dit evenement zijn van lange duur. De artiesten banen zich een weg door het oerwoud van kwartfinales en halve finales, om zich uiteindelijk te kwalificeren voor een finale in een van de categorieën van het evenement. ‘Een soundcheck van maximaal tien minuten, nog even oefenen en knallen op dat podium’ is dan ook het motto.

Ongelofelijk catchy
Het Amsterdamse vijftal Über-Ich gaat er uiteindelijk vandoor met de Grote Prijs in de categorie Bands. “Out-of-the-box en ongelofelijk catchy. De band is perfect op elkaar ingespeeld”, aldus de jury. Karma’s Lab wint de LiveXS publieksprijs en gaat naar huis met 1000 euro.

Hollandse Nieuwe
Competities als de Grote Prijs brengen veel voorbereiding met zich mee. Over deze voorbereidingen wordt dan ook gepraat met Villeneuf. De band, bestaande uit frontman Michiel van Poelgeest, Bas Ernst, Rutger Brouwer, Lucas Meijers en Ronnie Verton, was een van de genomineerden in de strijd om de Grote Prijs van Nederland en het nummer Home van deze band is te vinden op de Hollandse Nieuwe-sampler van afgelopen november. Daarnaast ligt er sinds eind november een 11-tracks-tellend album op de planken: ‘A Great Waste Of Time’. Over “het leven en alles wat daarbij hoort.”, aldus Michiel op de website van de band.

Keuzes
Eerst een onbekende, binnen no-time een bekende: hoe bereiden zij zich, in al die drukte, voor op een optreden als de finale van de Grote Prijs?

Michiel: “We hebben voor de Grote Prijs bewust liedjes uitgekozen waarin bij sommigen het publiek een rol speelt of dat er kan worden meegezongen. Daarbij letten we op of liedjes radiogevoelig zijn. Ons album is diverser dan dat criterium maar de set voor de competitie hebben we wel zo samengesteld dat we in die twintig minuten toch optimaal tot ons recht komen. Het is twintig minuten knallen, of vallen".

Set A tot en met Z
Je beste kant laten zien: dat is waar het om draait in die twintig minuten podiumtijd. Hoe maak je de selectie van de nummers voor zo’n set? Bas: “Dat is een lastig proces. Uiteindelijk hebben we in de oefenruimte een aantal testsets gespeeld. Hierbij namen we ook mee hoe goed de liedjes gingen en hoe ze aansloegen bij de albumpresentatie. Uiteindelijk hadden we set A tot en met Z. Die speelden we door en door en keken daarbij hoe het werkte, in welke volgorde we de nummers wilden spelen, welk liedje wel, wel liedje niet…”

Michiel: “We spelen in ieder geval onze twee klappers. Hierbij is Home onze nieuwe single en Cities We Will Burn hebben we ook al in het kader van een door de Grote Prijs georganiseerd evenement gespeeld. Dat was de Art Rocks! competitie waarbij je als winnaar in het Museum Boijmans Van Beuningen speelde voor het schilderij waar je een liedje over schreef. Daarnaast spelen we nog drie andere nummers: Song for Lion, Don’t Yell, Song About A Whole Bunch Of Stuff, die allemaal op onze nieuwe plaat staan.”

Flexibel
Je moet langer dan twee albums meekunnen, je moet origineel zijn: wordt er veel geëist van bands tegenwoordig? Rutger: “Ik vind dat je als band heel flexibel moet zijn. Je moet een goede show van een uur neer kunnen zetten, je moet hier twintig minuten kunnen spelen. Je moet op de radio in één nummer laten horen wat je kan en als je in de Wereld Draait Door speelt moet dat in één minuut!”

Als je meer trek hebt dan een VARA-minuutje: Villeneuf speelt over een paar weken in de hoofdstad op Sonic Soirée #15 in de Brakke Grond. Ze staan geprogrammeerd tussen de 2 Vlaamse bands Ellen Schoenaerts Kwartet en The Bony King of Nowhere.

Vingertje eraf

De hedendaagse muzikant staat dus voor een uitdaging. Even terug naar de voorbereidingen voor het optreden. Heeft de band nog een ritueel voordat zij de planken opgaan? Lucas: “Ik zeg altijd voor een optreden: “Ron, een valse noot, vingertje eraf!”