Paradiso schudt tijdens Felabration opnieuw op de grondvesten met Jungle By Night

Tony Allen, Jimi Tenor & Kabu Kabu, Bixiga70 en JBN maken ook tweede editie van de tribute-avond aan Fela Kuti tot een doorslaand succes

Anouk Tuitel ,

Na het grote succes van vorig jaar organiseert Jungle By Night vanavond in samenwerking met Paradiso editie twee van Felabration. Deze avond is een tribute aan de Godfather van de afrobeat Fela Kuti. De rij aan de deur is inmens en de grote zaal is afgeladen met liefhebbers van het energieke genre. 3voor12 is erbij om de sfeer te proeven en jullie mee te nemen naar deze prachtige avond.

Terwijl Woima Collective de vroege vogels van Felabration 2 boven warmdraait met een swingende starter, stroomt Paradiso tot aan de nok toe vol. Tegen de tijd dat Jimi Tenor, Kabu Kabu & Tony Allen (Kuti's drummer uit de fameuze Africa 70 band) in de grote zaal de tweede gang serveren, zit er al volop beweging in de tent. De grondlegger van de afrobeat mag dan 72 jaar zijn, maar draagt nog jaarlijks bij aan zijn toch al indrukwekkende platenlijst, zoals het album Rocket Juice & The Moon, dat hij eerder dit jaar uitbracht met Damian Albarn en bassist Flea (Red Hot Chili Peppers). Allen, die ook wel beschouwd wordt als de architect van de afrobeat, trekt dit jaar met recht veel bekijks. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en overbrugt generaties en achtergronden tijdens zijn performance.

De afgeladen Paradiso probeert zich tijdens het ombouwen voor het hoofgerecht te wringen door de trappenhuizen van de poptempel naar de bovenzaal, waar Atanga Boom een mooi tussengerecht uitserveert. Het zeskoppige Atanga Boom bedient het propvolle zaaltje met een uitgebalanceerde mix van afrobeat, funk, wereldmuziek en spacejazz. Het is een teaser die de sfeer er goed inhoud en de fanatiekelingen de kans geeft om de temperatuur niet te laten dalen.

Het buffet mag dan al een paar uur geopend zijn, de magen zijn nog niet verzadigd. Bij het aantreden van Jungle By Night, blijkt er nog meer dan voldoende plek te zijn voor het hoofdgerecht. Na de eerste noten gaat het dak van het voormalig gebedshuis er zo goed als helemaal af. Zoals wij gewend zijn van de jongens, zetten ze een compleet en spetterend optreden neer. Het is een knallende show met oog voor regie en improvisatie. Hoewel er aan de ene kant niks meer aan het toeval over gelaten lijkt te worden, is er aan de andere kant ook voldoende ruimte voor sterke solo's, waarin ieder op zijn beurt zijn talenten en vakmanschap kan laten zien. Maar bovenal is de de negenkoppige formatie ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld geraakt de afgelopen jaren, wat een lust is voor oog en oor. Ze creëeren samen een harmonieuze en volle sound, die vriend en vrijand in beweging dwingt. Het is een fantastische afsluiter van een toch al heerlijk menu. Wij krijgen nu al trek in Felabration 3!