Chicago Social Club is jarig!

Één jaar oud en nu al volwassen

Fleur Reuser ,

In de 3tip12 van vorige week vertelden we het al: het is feest op Leidseplein nummer twaalf! Vorige week was het alweer een jaar geleden dat Chicago Social Club haar intrede nam op deze locatie in hartje Amsterdam. Dit heugelijke feit werd uitbundig gevierd met vier speciale feestavonden. 3voor12amsterdam was erbij om de sfeer te proeven.

Chicago Social Club

Het gebouw op Leidseplein 12 heeft een rijke geschiedenis. Zo deed de locatie rond 1950 nog dienst als bioscoop in de vorm van 'het Leidseplein Theater'. Vervolgens werd in 1993 comedygezelschap BOOM! Chicago opgericht, en werd het gebouw gebruikt als comedytheater. In 2010 werd BOOM! Chicago omgetoverd tot nachtclub, en kreeg het de naam BC12. Maar ook deze club behoort inmiddels tot het verleden, want precies een jaar geleden maakte Chicago Social Club haar intrede op deze mooie locatie. Met succes! De Chicago Social Club, ook wel Soos genoemd, bestaat uit een bar, een nachtclub met Funktion One geluid, én een comedytheater: BOOM! Chicago. De nachtclub heeft een zeer diverse programmering, van techno tot hiphop.

Eenjarig bestaan
Een jaar lijkt misschien niet lang, toch is er in deze periode veel gebeurd. Verschillende vaste avonden zijn erg tekenend voor de club, en hebben enorm bijgedragen aan het succes. Vandaar ook dat de Soos voor het vieren van haar verjaardag (verspreid over vier dagen) een aantal van deze speciale clubavonden heeft uitgekozen. Housemuziek domineert de eerste drie avonden, met achtereenvolgens Super Social, De Nachtdivisie en Backstage. Op zondag is het Meisjes Avond, een succesvol hiphop-/R&B-/popconcept waar jongens natuurlijk ook welkom zijn.

Backstage Anniversary Edition zaterdag 3 maart

Bij zo’n verjaardag kan 3voor12amsterdam natuurlijk niet ontbreken, en dus stappen we op zaterdagavond 3 maart het feestgedruis van Backstage binnen, waar vanavond de mannen van KERK!, resident Chris Julien, Britse act The Revenge en tot slot Victor Coral op de kaart staan.

Hoogtepunt van de avond is muzikaal gezien absoluut The Revenge. Dat deze naam je niet direct bekend in de oren zal klinken, komt niet doordat hij net om de hoek komt kijken. Graeme Clark draait namelijk al jaren mee, en maakt al edits sinds zijn tienerjaren. Waar het wel mee te maken kan hebben is zijn vreemde voorliefde voor pseudoniemen, waar hij er dan ook veel van heeft, zoals: ‘Deportivo Street Team’, ‘The Hong Kong Micros’ en ‘Burnt Island Casuals’. Achter elk alter ego schuilt een heel verhaal. Leuk maar verwarrend! Als bar-dj begon Clark ooit met het verknippen van house- en rockplaten. Pas later ontstond zijn interesse in disco. Deze beroemde remixer staat nu vooral bekend om zijn succesvolle disco/funk/soul edits. Ook vanavond is zijn typische geluid goed te herkennen. Hij brengt een disco sound die steviger is dan normaal, wat erg gewaardeerd wordt door het aanwezige publiek. Klik hier voor een impressie.

Wat opvalt is dat deze avond precies over de juiste ingrediënten voor een geslaagd feest beschikt. Niets meer, niets minder. Het geluid is goed (Funktion One), de line-up heeft kwaliteit, er hangt een fijne sfeer en de mensen zijn leuk. Het is niet te druk en er is nergens een vervelende rij. Bijzonder is ook dat de club van dit speciale verjaardagsweekend geen poppenkast maakt met ontzettende headliners of onnodige tierelantijnen, maar juist gewoon trouw blijft aan haar eigen concept. Daarmee bewijst de club stabiel en succesvol te zijn, en met slechts één oud jaar al op eigen benen te kunnen staan. Chicago Social Club: van harte gefeliciteerd, en nog vele jaren!