Knock-out met de Bazzookas

Ska-band verrast met voetbaltoernooi

Roos Kaagman ,

Met de Bazzookas is het deze zondagmiddag een vlammend ska-feest in de grote zaal van Paradiso. De mannen hebben vijf ska-bands in hun voorprogramma, die zelf het lot in handen hebben, in welke volgorde ze optreden. Met een ongebruikelijk voetbaltoernooitje wordt uitgevochten wie het voorprogramma moet openen.

Knock-out voor Skata

De eerste klap wordt uitgedeeld aan Skata, een tienkoppige formatie met een sterke zangeres. De band heeft het ritme en de instrumenten die passen bij het ska-genre, maar het ontbreekt hen aan een duidelijke visie. De energieke zangeres trekt de covers en het eigen repertoire flink omhoog.

Mr. Wallace is de tweede band en bezit ook een sterke, energieke, weliswaar schreeuwerige, zangeres. De band maakt catchy en levendige ska-deuntjes. Soms nemen ze het publiek mee, terwijl ze genieten van het optreden en hun enthousiasme tonen.

De derde band is Spawn, die Nederlandse en Engelse nummers speelt. Met rockinvloeden en aanwezige orgelklanken, klinkt de ska van Spawn verassend en fris. Soms is de tekst wat lastig te volgen, maar technisch staat de band als een huis en heeft het zevental vloeiende overgangen tussen de nummers. Pluspunt is de aanstekelijk enthousiaste drummer!

Met dank aan de opblaaskrokodil

Hierna is Goeiemiddag! aan de beurt. Het optreden bevat herkenbare melodieën en de Nederlandse zang klinkt leuk en is goed te verstaan. Door de spectaculaire show let je als toeschouwer meer op de rondvliegende opblaaskrokodil dan op de muziek, maar dat neemt niet weg dat de blije muziek zorgt voor een springend en lachend publiek. Het publiek pakt de gekke teksten, zoals die van Het Wilders Protestlied gretig op. Goeiemiddag! stelt zich binnenkort uitgebreider voor aan het publiek, dus het interview met de heren houden jullie van ons tegoed.

The Shenanigans

The Shenanigans, die als vijfde het veld betreden, trakteren het publiek op authentieke, fijne skaklanken. Door de strakke set komen alle instrumenten goed tot hun recht. Ondanks de relaxt spelende muzikanten, krijgt The Shenanigans het toch voor elkaar om het publiek warm te krijgen.

Bazzookas

Het allergrootste spektakel verzorgt de Bazzookas zelf. De vette lichten, de megaballonnen, de striptekenaar Nozzman die ter plekke tekent en tientallen crowdsurfers dragen bij aan een feestelijke sfeer. Qua muziek knalt de ska en zijn er een aantal hele mooie solo’s, zoals die van saxofonist Jelle. De zang is helder en duidelijk en past uitstekend bij de muziek. Het is leuk om te zien dat de bandleden goed op elkaar zijn ingespeeld en de bijdrage van wereldkampioen kunstfluiten Gert Chabroo verrast de hele zaal.

Het is eigenlijk makkelijk om alleen maar positief te zijn over de Bazzookas maar toch kun je kritiek uiten op het gegeven dat de muziek minder belangrijk lijkt te zijn dan de show. Maar ja, zonder muziek geen show en wat maakt het ook uit: de meligheid die je tot in ieder detail terug ziet werkt aanstekelijk en nodigt uit om vaker te komen kijken.

Gezien: Bazzookas, Paradiso, 22 januari 2012