Avant La Lettre presenteert haar geloof

Albumpresentatie Belief in een overvolle bovenzaal Paradiso

Tekst: Katja Hagenbeuk | Beeld: Merel Keizer ,

Avant La Lettre presenteert vanavond in een uitverkochte bovenzaal in Paradiso het debuutalbum Belief. Het is een band met twee gezichten: de één onvoorspelbaar, duister en intelligent, de ander licht, catchy en radiovriendelijk. In sommige liedjes komt de associatie met Radiohead bovendrijven (vooral door het gitaarwerk), in andere liedjes is de invloed van de luchtige Indiepop van The Kooks te horen. Deze nummers zijn nu verzameld op debuutplaat Belief en vanavond is het tijd om het album te presenteren.

De band is 3voor12's tweede Hollandse Nieuwe van de Maand dit jaar en was in 2009 de meest geboekte band van de Popronde. Een band die veel ervaring heeft met live optreden dus. Dat is tijdens het optreden in Paradiso goed te horen: het vijftal is uitstekend op elkaar ingespeeld. Wel geeft zanger/gitarist Laurens Radstake dat ze ‘een beetje zenuwachtig’ zijn voor vanavond. Logisch, de band heeft immers drie jaar lang naar de albumpresentatie toegewerkt.

Avant La Lettre opent de avond met het onheilspellend klinkende nummer Floodwater Blues. ‘We can’t stop the flood’ is de sleutelzin van het lied, wat het een donkere lading geeft. De lekkere live-sound van de band bij dit nummer direct naar voren: de twee gitaristen zorgen voor een dik gitaargeluid en de sprankelende klank van de Fender Rhodes klimt daarboven uit. Floodwater Blues is een ijzersterk nummer om mee te openen. Wel wordt later in de set duidelijk dat niet alle tracks zo stevig in elkaar zitten.

Nummers als The Torch, die een sterker indiedisco gehalte hebben, steken wel af tegen een track als Isolater, waarbij er op een originele manier over de sound is nagedacht en dynamiek hoog in het vaandel staat. The Torch is best een swingend popliedje, maar dan wat platvloers. Zeker in vergelijking met hun radiohit Magic, dat catchy klinkt en een hoog meeklapgehalte bezit. Al levert Magic weer aan avontuur in ten opzichte van Floodwater Blues. Bij de onheilspellende en spannende muziek van Avant La Lettre past geen houtje-touwtje indiedisco. Die bandnaam is toch niet voor niets Avant La Lettre?

Na het optreden vertelt gitarist Martin Beusker hoe Magic tot stand is gekomen. ‘Het liedje zou eerst Synopsis gaan heten en het idee was dat het een samenvatting van alle liedjes op het album zou worden. Na twee dagen uitwerken was het nummer totaal anders geworden dan wat we van tevoren in gedachten hadden. Maar ik ben wel heel blij met het lied zoals het nu is.’

Beusker heeft nog niet veel gemerkt van de Hollandse Nieuwe status. ‘De afgelopen weken hebben we alleen maar gerepeteerd voor de release en hebben we moeilijk aan iets anders kunnen denken.’ Hij is blij met het optreden van vanavond: ‘De reactie van het publiek was heel goed. Soms keek ik even de zaal in, om vervolgens erg gelukkig te worden van de aanblik.’ De bandleden en het publiek hebben genoten van de avond en dat hebben ze verdiend. De podiumpresentatie is ondanks de zenuwen uitstekend.