Oi! Na 1000 keer op het podium voelt de Amsterdam Klezmer Band zich nog steeds goed

Viering mijlpaal in zinderend Paradiso

Astrid Engelen ,

Vijftien jaar samen, tien cd's en duizend optredens. Redenen te over voor de Amsterdam Klezmer Band om te doen waar het zevental zo goed in is: feest vieren.

Duizendste optreden in Paradiso

Vijftien jaar na de oprichting viert de Amsterdam Klezmer Band zijn duizendste optreden in Paradiso. Als eerbetoon aan onze prachtige stad komt ook de cd Mokum uit, met daarop de nummers die bij het publiek favoriet zijn.

Joop van der Linden speelt sinds elf jaar trombone bij het gezelschap. "Paradiso is als thuis voor ons. We hebben daar een keer of vijf een cd-presentatie gedaan en het voelt als een statement om als klezmerband in een popzaal ons duizendste concert te vieren. We treden ook graag op in het theater, maar dat is anders. We houden van feestconcerten."

En feest is het zeker bij het duizendste concert. Bij het derde nummer al gaat de vloer van Paradiso voelbaar op en neer. De setlist is zorgvuldig samengesteld, met als uitgangspunt het nieuwe schijfje Mokum.

Cultuurverschillen

"Er zijn enorme culturele verschillen wat publiek betreft wereldwijd. Op de ritmes die hier in Nederland niet worden begrepen, wordt in Turkije gedanst. Nederlanders zijn heel direct, een beetje verwend. In Duitsland zijn de mensen minder afwachtend, in België heel gezellig. Het publiek in Korea is als een collectief blok," aldus Joop.

In de afgelopen vijftien jaar hebben de mannen veel van de wereld gezien en in veel diverse settings opgetreden. Joop droomt weg bij enkele hoogtepunten. "We speelden op een eilandje in het Lago Maggiore in Zwitserland. Het bruidspaar had het hele eiland afgehuurd en we werden met een bootje opgehaald om naar de bruiloft te gaan, waar we voor een vrij ongeïnteresseerd gezelschap speelden. Na afloop moesten we heel lang wachten op de boot terug naar ons aftandse hotel. In Italïe hebben we in prachtige bergdorpjes gestaan, met een schitterend uitzicht vanaf het podium. In Canada speelden we ooit gelijktijdig met een luchtshow. Konden we vanaf het podium de vliegtuigjes zien overvliegen."

Hoogtepunten en mindere momenten

Als hoogtepunten noemt Joop de eerste keer Noorderslag ("Geweldig!"), Sziget 2007, optredens in Brazilië, Mexico, Seoul en Moskou.

"Eigenlijk is spelen met de Amsterdam Klezmer Band één groot hoogtepunt. Soms besef je het niet eens. Mindere momenten zijn als je moe bent, maar je moet toch door. Je bent veel weg, waardoor je veel sociale gebeurtenissen van vrienden en familie mist. Ook waren onze tours in het begin soms slecht georganiseerd en zaten we in slechte hotels. Toch kunnen we na al die jaren nog steeds zonder problemen met elkaar in een busje zitten. We houden elkaar scherp. Als iemand een dipje heeft, speel je bijvoorbeeld een gek nootje dat de ander aan het lachen maakt."

Zinderend

De Amsterdam Klezmer Band kan terugkijken op een zinderend duizendste concert. Vooral nummers als Op een Goppe, Chassid in Amsterdam ("Oi! Ik voel me goed!") en Lemonchiki vallen goed in de smaak in de bomvolle poptempel. Zoals zanger en saxofonist Job Chajes zelf zegt: "We bestaan al vijftien jaar, maar we rocken nog als een malle."