RAEN viert vijfjarig bestaan in stijl

De kracht van echte fans

Tekst en Beeld: Jorrit Dijkstra ,

Laat het maar aan Blaxtar, oprichter van RAEN Music, over om nieuwe, baanbrekende concepten te bedenken. Eerder bracht hij het publiek al SPOKEN en zowel zijn eigen, als de teksten van de RAEN-leden, zijn diepzinning en actueel. Niet voor niets viert RAEN nu zijn vijfjarig bestaan, met echte fans.

De kracht van echte fans

Hoewel de viering van het vijfjarig bestaan van RAEN in MuzyQ om half zeven gepland is, vindt niemand het verwonderlijk dat het feestje pas twee uur later begint. Geklaagd wordt er sowieso niet in Amsterdam-Oost; daarvoor zijn er te veel liefhebbers van RAEN Music. Het hiphoplabel, vijf jaren geleden opgericht door Kevin De Randamie, alias Blaxtar, houdt kantoor bij Sloterdijk. Tegenwoordig is het label goed gevuld met wereldbewuste mc’s als Manu, Killian, Fotosynthese en de mannen van Kern Koppen en Mutiara Tec. De meesten daarvan maken zondagavond hun opwachting.

Om de aanwezige leden – een lidmaatschap is even duur als een kaartje – welkom te heten in het ‘buurthuisachtige’ MuzyQ houdt voorman Blaxtar een praatje over RAEN en draagt hij een gedicht voor. Meteen worden ook maar de eerste ereleden van RAEN bekendgemaakt: Kees de Koning (ondanks een eerder ‘voorval’ met Blax) en dj Giel Beelen, om zijn inzet voor Nederlandstalige hiphop.

Het moment van aanvang van het Spoken-gedeelte van de avond vangt aan. Na Ki van Kern Koppen is het de beurt aan BN-er Arie Boomsma, die erg populair blijkt onder hiphopliefhebbers. Toegegeven, hij leest een aardig stukje proza en krijgt de lachers op zijn hand. Er wordt voorgesteld of hij als eerste niet-hiphopper lid kan worden van RAEN, maar dat verzoek wordt met z’n charismatische glimlach weggewerkt.

In plaats van een gedicht doet Mutiara Tec’er Lemp een heel nummer; het gemêleerde publiek luistert ingetogen. Net als eerdere edities van SPOKEN is het een persoonlijke aangelegenheid: een effect dat versterkt wordt door zowel de aanwezigheid van echte fans als het feit dat de meeste RAEN-leden dit voor het eerst doen en allen erg zenuwachtig zijn. Niet verwonderlijk dat Killian – de ‘emo-rapper’ – even zijn tekst kwijtraakt. Kan gebeuren. Zonder haperen gaat hij gewoon door.

Hij krijgt het publiek niet op zijn hand, in tegenstelling tot Ahab daarna. Met zijn snelle en harde rijms krijgt hij het publiek aan het juichen. Daar zal hij samen met zijn mede-Kern Koppen straks ook geen moeite mee hebben, want tegen tienen is het dan tijd voor het muziek-gedeelte van de show. In de vorm van een ‘pre-show’ doen de 14-jarige (?) Apnormaal en Foo een paar liedjes. Blaxtar bewijst dat er bij zijn label altijd ruimte is voor jong talent.

Nadat Manu nogmaals aandacht heeft gevraagd voor de situatie in Gaza, waar hij zelf werk van gaat maken als hij binnenkort afreist naar het gebied, komen de RAEN-leden een voor een aan de beurt om hun repertoire ten gehore te brengen. Ondanks dat de zaal wat leger is geraakt, is de sfeer er alleen nog maar intiemer en eigenlijk gezelliger op geworden. Het ons-kent-ons gevoel wordt versterkt en ondanks dat iedereen eigenlijk een onbekende voor de ander is, deelt men dezelfde passie: RAEN.

Gezien: Vijfjarig bestaan RAEN,
MuzyQ, 5 juni 2011