R.I.P. Magneetbar, leve het Magneet Festival

Concept herrijst als Feniks uit de as

Tekst: Daan van der Schroeff | beeld: Daan van der Schroeff & Nusta Nina ,

Om de razend populaire Magneetbar op het Lowlands festival niet aan zijn eigen succes ten onder te laten gaan, besloot oprichter Jesse Limmen na vier jaar om de stekker er uit te trekken. Toch heeft dit concept een nieuwe vorm gekregen en wel in de vorm van het Magneet Festival, waar publiek, artiesten en zakelijke partners samen alles bedenken, bepalen en uitvoeren.

Concept herrijst als Feniks uit de as

3VOOR12/Amsterdam was al bij de officiële opening, maar dit weekend is het Magneet Festival echt van start gegaan op het Oostpunt-terrein, naast het Amsterdamse IJmeer en de brug naar IJburg. Originaliteit en humor zijn hier het sleutelwoord en onderdeel van de formule is dat de festivalgangers ook zelf wat bijdragen aan een geslaagde avond. Ik blij, jij blij, wij blij.

Op het terrein is heel veel aandacht besteed aan de aankleding. Je vindt er barren gemaakt van sloophout, beschilderde caravans in alle soorten en maten, een SRV-wagen als magazijn en voldoende plekken om te ontspannen. Overal vinden optredens plaats, vaak zonder aanwezige aankondiging. Bij de wc’s zingt een DJ oude soulknallers aan elkaar en blijft toch bijna iedereen wel even plakken voor een dansje. Niet alleen de toiletten en geledigde blazen (biologische frisdrank) zijn eco, het duurzame aspect wordt ook doorgevoerd in het ’12 Volt Soundsystem’, waarbij bezoekers door te fietsen energie opwekken voor de muziekweergave.

De sfeer op het festival is zeer ontspannen en doet wel een beetje denken aan het Droomfestival op strand Blijburg enkele maanden geleden. Je ziet artiesten en bezoekers in de meest vreemde outfits en uiteraard ontbreekt het kampvuur niet. De programmering van het festival is origineel, met weinig gevestigde namen en veel (lokaal) talent. Alamo Race Track is deze zaterdag de grootste naam en maakt dit dan ook waar. 

Magneet is festivallen op de vierkante centimeter: in ieder hoekje van de festivalvlakte schuilt een reden om niet aan het begrip blokkenschema vast te klampen, iets wat je op grote festivals toch sneller geneigd bent te doen. Tijd speelt geen rol tijdens dit eerste weekend, ook al lijkt de ontgoocheling elke avond daar wanneer rond middennacht de hoofdverlichting in de tenten aan gaat. Niet getreurd: zoek dan weer een van die plekjes op waar je nog niet geweest was en hoor dan zomaar de vogels de volgende dag influiten terwijl je rozig onderuit gezakt ligt in een tipi.

Gezien: Magneet Festival: Weekend 1, Oostpunt, 19-21 augustus 2011. Het Magneet Festival duurt nog tot en met 11 september. De line up wordt dagelijks aangevuld, Raadpleeg daarom de site van Magneet voor de meest actuele programmering.