Puna presenteert de top van de Nederhop

Nieuwe garde klaar voor wereldheerschappij

Tekst: Jorrit Dijkstra, Armande Harmsen | Beeld: Christiaan Walraven ,

Hiphopportal Puna is vijf jaar en viert dit op deze doordeweekse woensdag in Paradiso met een marathon aan de beste Nederhop die het land op dit moment te bieden heeft. Een verjaardag met een missie dus: 2011 wordt het jaar van de definitieve doorbraak van de vaderlandse hiphop.

Nieuwe garde klaar voor wereldheerschappij

Avonden waarop zoveel verschillende Nederlandstalige hiphopartiesten op één podium staan zijn tegenwoordig zeldzaam. Naast labels als Top Notch en Noah’s Ark zijn er weinig artiesten die een zaal als Paradiso zo los krijgen als de groep mannen die hiphopportal Puna verzameld heeft. De deuren van de poptempel gingen al om zeven uur open en nog geen uur later is het al duidelijk dat het een mooie lange avond gaat worden.

De acht geboekte acts krijgen ieder een dikke twintig minuten om te laten zien wat ze in huis hebben. Logischerwijs krijgen optredens die uit meerdere losse groepen bestaan wat meer tijd, maar de beperkte duur is alsnog een garantie voor enkel bangers.

Kleine Jay & Cartes
Deze mannen hebben de opdracht gekregen om de zaal op te warmen. Kleine Jay start in eerste instantie alleen vanavond. Zijn spits zijn redelijk goed te verstaan en hij brengt ze met veel energie. Het lukt bij het derde nummer om een deel van de zaal mee te krijgen, maar ondanks dat de zaal al vrij vol is valt er niet meer uit te halen.

RB Djan
Twee opgeschoren rauwdouwers met zonnebrillen en tatoeages; RB Djan en zijn broer, Flex, maken direct een statement aan het begin van de avond. Van de artiesten die Puna geboekt heeft vormen zij toch het rafelrandje. Met zijn harde THC-style zorgt RB DJan in ieder geval ervoor dat iedereen in Paradiso wakker is. Het blijkt achteraf het kortste optreden van de avond, maar dankzij de aantrekkingskracht van de twee mannen op het podium weet iedereen direct weer waar Amsterdam, Puna en RB Djan voor staan.

SamenSterk
Als er twee jongens met baseballcaps en bijpassende jacks het podium opkomen, weet je dat de Bijlmer aanwezig is. M.O. & Brakko zijn de eerste twee van de coöperatie SamenSterk en een vaste kracht als je wilt dat je feest losgaat. Langzaamaan komt er wat beweging in de zaal, maar aan het eind van deze ‘lange’ show blijkt dat vanzelfsprekend. Eerst is het nog de beurt aan Tastic, afkomstig uit Alphen aan de Rijn. Amsterdam zou Amsterdam niet zijn om hem niet hartelijk welkom te heten, maar het gaat toch altijd wat minder uitbundig dan wanneer het om stadsgenoten gaat. Dat ervaart tenminste Tastic, die behalve zijn hit ‘Gaatiedatzegge’ eigenlijk niemand weet te beroeren.

Hoe anders is het als Dret & Krulle op het podium staan. Ondertussen heeft een grote Bijlmer-schare zich naar het podium begeven en dan laten de twee mannen zien dat er maar één Dret & Krulle bestaat. D.Lipps vergezeld hen om Amsterdam West te representeren. Voor het eerst op de avond, zo’n anderhalf uur onderweg, gaat het dak van de Paradiso af.

Kleine Viezerik
De nieuwe garde van de Nederlandse hiphop lijkt er een hobby van te hebben gemaakt om met jas aan op het podium te verschijnen. Niemand overtreft echter Kleine Viezerik, KV, die goed naar Rick Ross heeft gekeken en doodleuk een bontjas aantrekt. Na een energiek en boeiend optreden moet hij toegeven het toch wel erg warm te hebben en zich af te vragen ‘waarom die dikzak dit in vredesnaam aantrekt’. Het staat KV echter goed en iedereen was er natuurlijk al vanuit gegaan dat de jas sowieso uit zou gaan voor het nummer ‘Tattoo Boyz’. Na uiteraard ‘Meisje Luister’ niet te overgeslagen te hebben (en nog even een nieuw nummer ten gehore te hebben gebracht), geeft hij het stokje door aan de rapper uit Eindhoven: Fresku.

Fresku
Wat later op de avond en wat drank verder weet Fresku vanaf het eerste moment de zaal mee te krijgen. Zijn harde beats met diepe teksten eroverheen blijven steken en zorgen dat de Paradiso wederom knalt. Blijkbaar is het een Eindhoven’s gebruik om er even een lekker hardcorenummer doorheen te gooien, getiteld ‘Naaldhakken op ’t dak’. Fresku beseft zelf heel goed dat hij maar twintig minuutjes gekregen heeft en knalt er dus enkel harde tracks uit. Een wijs besluit, want de volgende act zal moeite hebben het tempo meteen op te pakken.

Fakkelteitgroep
Boef en de Gelogeerde Aap (Tilburg) en Zo Moeilijk (Nijmegen) mogen de Zwollenaren voorgaan. De twee acts vormen eigenlijk gewoon het voorprogramma van de Fakkelbrigade. Ze kunnen zich wel voordoen als één, maar er is een duidelijke hiërarchie. De kwaliteit is hoog, maar toch lukt het voornamelijk de laatste groep om echt de zaal in hun flow mee te krijgen. Dit is te merken bij ‘gouwe ouwe’ Opgezwolle-nummers als Verre Oosten, pakkende rhymes van Hoedenplank en Sticks' afsluiter Tijgers en Draken. Saillant detail van de show is Typhoon's outfit: door met een korte broek op het podium te verschijnen doet hij precies het tegenovergestelde als Kleine Viezerik. Statement of niet, het contrast kan niet groter. Typhoon’s broer O-Dog, staat net als vorige maand bij TopNotch de mannen te vergezellen en de zaal tussen de nummers door te entertainen.

Boyz in the Hood
De eenmalige reünie van broers Hef, A'donis/Adje en Crooks brengt Hoogvliet en IJburg vanavond bij elkaar. Nu Hef als individuele artiest meer bekenheid heeft verworven en Adje samen met Reverse en Jawson/JayH goed op weg is, is het een leuk extraatje op een avond als deze om de mannen samen op het podium te zien. Toch reageert het publiek niet helemaal zoals verwacht bij een reünie. Het blijft wat matjes, waardoor je je afvraagt of dit het hoogtepunt van de avond moest zijn. Nadat Hef zich bij Noah's Ark aansloot maakte hij kort daarna bekend dat hij ook zijn eigen label zou opzetten, met Crooks en Killah Keezy aan zijn zijde. In het kader hiervan brengt hij vanavond als afsluiter nog een paar tracks met het Team Vieze.

Extra Act
Na afloop van de drie broers kondigt host Andrew Makkinga aan dat het feest nog niet klaar is. Dit was te verwachten, aangezien Leeroy, Akwasi en Hayzee al meerdere malen gespot werden in de zaal. Amsterdams grootste hiphopact Zwart Licht mag het verjaardagsfeestje van Puna afsluiten. Met zowel nummers van hun album Bliksemschicht als No juju vliegen bekers en water door de lucht en later ook Akwasi zelf. Het is elke keer opnieuw onvoorstelbaar hoe het deze mannen lukt om zoveel energie vrij te krijgen in de zaal.

De avond liet een duidelijk verschil zien welke acts aan waren en welke meer moeite hadden om de crowd mee te krijgen. Desalniettemin is door Puna met trots de nieuwe garde gepresenteerd, al lijken de oudegedienden van Opgezwolle zowaar even de kar te trekken. In wat 'opkomst van het nieuwe regime' wordt genoemd, komt deze oudste act met hun eigen oude nummers en gaat de zaal daar het meest op los. Er is dus nog altijd een hang - ook onder de nu vijftienjarige jongen met petje en het kleine meisje zonder heupen - naar de harde hiphop van de 'oude garde'. De enige conclusie van de avond voor dit hiphopblog met een half miljoen bezoekers per maand: “Puna is de baas, echte mannen weten het”. Het galmt de hele avond door in de Paradiso. Die boodschap is duidelijk.

Gezien: Puna en Hiphop vandaag presenteren: De opmars van het nieuwe regime, Paradiso, 26 januari 2011