Night at the Museum met Moodbox in Van Gogh

Verantwoorde vrijdagen met live muziek in de foyer

Tekst: Sophie Top | Beeld: Alfredo de Laat ,

Op een ongebruikelijke locatie - in het Van Gogh Museum - staat de redelijk nieuwe formatie Moodbox. Even geen hipsters, even geen rock attitude, maar bescheiden zeer getalenteerde muzikanten met een geluid dat varieert van jazz tot pop tot rock en singer-songwriter. Zo wordt de vrijdagavond onverwachts erg cultureel verantwoord.

Verantwoorde vrijdagen met live muziek in de foyer

Het is een aparte combinatie, die we niet helemaal gewend zijn. Inmiddels kennen we allemaal de ZOOmeravonden van Artis wel. Maar een concert in het Van Gogh? De begane grond van Van Gogh is inmiddels al veranderd in een lounge room, met gemakkelijke stoelen en banken en een kleed waar je het jezelf gemakkelijk kunt maken. De bar is geopend en de band staat klaar. Het is tijd voor Moodbox.

De bar is geopend en menig toerist, van Spaans tot Chinees, van Frans tot Amerikaans maar ook de toerist-in-eigen-land, zit gedrapeerd om de band. Mooi verlicht staan de mannen van Moodbox op de begane grond, onder de trappen die leiden naar Van Gogh’s meesterwerken. Een bescheiden drumstel, een behoorlijke contrabas, een echte Steinway piano en de zanger met zijn gitaar; dat is het uitzicht. En het is een mooi plaatje, dat belooft wat…

We beginnen met het nummer Leave Me With My Mind, met een lichtelijke country sound, over een verloren liefde. Het nummer Cigarettes & Coffee wat volgt is een tikkeltje lichter qua tekst en donkerder qua geluid. Het wordt hier in het Van Gogh bijna jazzy neergezet. Heel knap hoe de band zo’n passende sfeer kan creëren. Het voelt een beetje alsof je je op een plein in het centrum van Parijs bevindt.

Na de eerste paar nummers verwacht je toch dat de toeristen, die hier komen voor de kunst en getrakteerd worden op een live concert, wel verder zullen gaan met hun ronde vrijdagavond cultureel. Maar nee, Moodbox weet het publiek bijna gebiologeerd aan zich te binden. En dat voor een band die zelfs nationaal nog niet in ieders vizier zit.

Na alle hippe rock-wannabe’s is het een verademing om eens te kijken naar een muzikaal getalenteerde groep met een bijzondere en ongebruikelijke bescheidenheid. Alle leden van de band zijn erg ervaren en erg goed in wat ze doen en toch volledig zonder attitude.

De volgende nummers zijn rustig, maar met hele pakkende loopjes. De rauwe stem van zanger Joris kan niet anders dan je raken. In het Van Gogh kan uiteraard het dak er niet af, het is niet de bedoeling dat de schilderijen van hun haakjes trillen. De zang had af en toe echter wel iets sterker gemogen, zodat dat heerlijke rauwe sound er nog meer uit komt, maar over het geheel is het geluid goed afgestemd. Bij het nummer Such a Mess krijgen we dan wel weer wat extra volume en wordt er een klein beetje schichtig gekeken of het wel ‘kan’ in het museum. En het gaat goed, het publiek geniet.

Dan breekt het einde van de set al aan, het is snel gegaan. Nog even tijd voor een heerlijk melancholisch geluid met het nummer What About. Een perfect samenspel van gitaar en zang van Joris en het prachtige pianospel van Tomas. Nog een nummer om het af te leren en dan is het tijd voor een allerlaatste ronde langs de schilderijen.

Dan toch maar richting uitgang, voordat we echt een Night At The Museum gaan beleven… Want deze belevenis was al bijzonder genoeg en smaakt naar meer. Maandag 1 augustus eens kijken wat Moodbox bij Hanneke’s Boom neer kan zetten.

Gezien: Moodbox, Van Gogh Museum, vrijdag 29 juli 2011