Knalpot bouwt stevige ‘wall of sound’

Duo presenteert EP in OT301

Tekst en beeld: Sanne Couprie ,

Naast Aardvarck, Juha (Viral Radio) en Mark Cremins (Rush Hour) draait het tijdens Knalpot Sauce in OT301 natuurlijk vooral om muzikaal duo Knalpot zelf. Dat ze ‘slechts’ met z’n tweeën zijn, zegt niks over volume, noch over muzikale gelaagdheid. Sterker: ze presteren het een ‘wall of sound’ neer te zetten die je eerder zou verwachten van een veelkoppige formatie.

Duo presenteert EP in OT301

OT301 slaagt er met Knalpot in een nog altijd rauw juweel op muziekgebied te presenteren. Eind 2009 omschreef 3VOOR12/ Amsterdam Knalpot al als ‘een ruwe diamant’ en gelukkig zijn ze nog steeds niet teveel gepolijst. Want juist het verwrongen en totaal gemanipuleerde gitaargeluid en de toch weer cleane en soms maniakale percussie van dit Frans-Oostenrijkse duo uit Amsterdam is wat ze tot Knalpot maakt.

Zeker als je al op festivals als Lowlands en North Sea Jazz hebt gestaan, is het fijn dat het duo, bestaande uit Gerri Jäger (percussie) en Raphael Vanoli (gitaar, toetsen en héél, echt héél veel elektronica), geen concessies doet aan die rauwe sound. En leuk blijft het, ook voor henzelf (af te leiden uit het enthousiasme van Gerri en Raphael tijdens het applaus na hun set), als improvisatie zo’n essentieel ingrediënt is van wat je op het podium doet. Noem het experimentele noise. Of Jazz. Feit is dat de EP release in OT301 verrast. Ook omdat Knalpot, gebruikmakend van een berg elektronica en de volumeknoppen op full power, met ‘slechts’ twee man meer dan sterk genoeg is en een veelgelaagde ‘wall of sound’ neerzet.

De EP Sauce is nu tijdelijk te beluisteren op de luisterpaal

Gezien: Knalpot album release, OT301, 9 april 2011