Gotcha! All Stars laat Melkweg zweten

Stramme kerstheupen schieten los bij reünie-optreden

Tekst: Maike Gerritsen | Beeld: Sanne Couprie ,

Derde kerstdag: een dag om uitgeblust en volgevreten op de bank te hangen. Of… een dag om je dansschoenen uit de kast te trekken en los te gaan in de Melkweg. Zoek het beste van twintig jaar Gotcha bij elkaar, zet ze samen op een podium en je krijgt een bord dampende funk voor je kiezen.

Stramme kerstheupen schieten los bij reünie-optreden

Het is negen uur, maandagavond. Glibberend en glijdend hebben mensen hun weg gevonden naar de Melkweg voor een reünie-optreden van Gotcha! All Stars. Voor de hoofdact zijn opwachting maakt, eerst de eveneens Haarlemse band Chef’s Special in het voorprogramma.

Voor de mannen van Chef’s Special best spannend. Ze zijn druk bezig met hun eerste plaat en hebben daardoor al een tijdje niet opgetreden. Geen zorgen jongens. Met hits als Airplaying en Too Far Gone (bekend van de verkiezingsvideoclip met Mathijs van Nieuwkerk in de bijrol) hebben ze het publiek zo in hun zak. Goede vibes, gitaarsolo’s en een vrolijke mix van ska, hiphop en funk vult de Melkweg. “Dit is echt heel vet. De eerste keer Melkweg, bijna vol en jullie staan te juichen,” zegt leadzanger Joshua Nolet.

Half tien. Het opgewarmde publiek bestelt nog een biertje of kotst over zijn buurman heen. Na een paar jaar met verschillende projecten te zijn bezig geweest, is de band sinds 2009 weer bij elkaar. Tijd om af te maken waar ooit aan is begonnen: een tournee onder de naam Gotcha! All Stars. De actuele formatie van de band heeft als grote afwezige Ro Krom, ook wel bekend als Robadope Ro.

Twaalf man sterk, strak in militair pak, klaar om te feesten. Opzwepende beats en strakke drums van Martijn Bosman, gitaarpartijen en rake teksten vliegen je om de oren. Dit is geen lullig stoomtreintje dat langzaam op gang moet komen, dit is de hogesnelheidstrein die door de Melkweg dendert.

De band is goed op elkaar ingespeeld en de nummers worden op hoog tempo afgewisseld. Het publiek heeft heel even nodig om dit geweld te incasseren maar bij het derde nummer en de hit Mathilda (Da Wicked Witch) komen alle verstramde kerstheupen los.

“Are you fired up?”, vraagt frontman Ten. Het publiek is er klaar voor. De grotere hits als Words & Music From Da Lowlands en Funky Farm zorgen ervoor dat de temperatuur in de Melkweg al snel tot tropische hoogten rijst. Gelukkig is er ook afwisseling met rustige nummers. Zelfs een liefdeslied behoort tot het repertoire, waarin achtergrondzangeres Janice Williams hoge ogen gooit met haar krachtige stem.

Meer vrouwelijke support krijgt Gotcha! All Stars in de vorm van zangeres Mary Griffin. Je zult het maar durven, John Lennon’s Imagine coveren, maar Gotcha! All Stars gaat ervoor. De uitvoering is goed, al worden de enthousiaste uithalen van Mary Griffin aan het einde van het nummer een beetje schreeuwerig. De trein dendert nog een tijdje door, tot er na tweeënhalf uur een einde aan het optreden komt.

“We are a bit older, but we used to funk like motherfuckers,” roept Ten. Anno 2010 bewijst Gotcha! All Stars het nog steeds kunnen en het optreden staat als een huis. Het wachten is nu op het nieuwe album Gogo Connection.

Gezien: Gotcha! All Stars, Melkweg, 27 december 2010