Dag twee van Top Notch Extravaganza: the story continues...

Driewerf hoera voor vijftien jaar Top Notch

Tekst: Armande Harmsen & Anne Caroline Slump | Beeld: Daan van der Schroeff ,

Als je het dak van de Melkweg eraf wil zien vliegen, zet dan de mannen van de Top Notch-familie bij elkaar. Vette beats, dope tracks en een kolkende mensen massa zorgen voor een spectaculaire afsluiter van twee dagen feest.

Driewerf hoera voor vijftien jaar Top Notch

Na een succesvolle eerste avond van het Top Notch Extravaganza festival is het op dag twee de beurt aan de volgende selectie artiesten van dit label om flink uit te pakken.

De aftrap is voor Boef en de Gelogeerde Aap
in de Oude Zaal. Deze jongens hebben eerder deze maand getekend bij Top Notch en wonnen de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland. Het lijkt de heren dan ook voor de wind te gaan. Als opwarmer van de avond is het optreden kwalitatief goed, maar het publiek is bij dit eerste optreden nog vrij mat. Bij het nummer Vossenjacht begint er eindelijk wat beweging in de zaal te komen. Niet getreurd, deze mannen hebben veel in huis en zullen de komende tijd ook nog genoeg van zich laten horen. Op 21 januari 2011 komt hun album Wij Zijn uit en Boef en de Aap sluiten hun set dan ook passend af met dit titelnummer.

De donderdag wordt - net zoals de woensdag - gekenmerkt door veel heen en weer geschuifel tussen de Oude Zaal en de Max. Met slechts enkele minuten tussen de verschillende optredens is het moeilijk om alle sets volledig bij te wonen, maar dat mag de pret niet drukken.

Rotterdammer U-niq
behoeft ondertussen geen introductie meer en heeft inmiddels de Max flink in beweging gekregen met zowel zijn Engelstalige klassiekers als Nederlandstalige nummers.

Als Zo Moeilijk
als tweede act in de Oude Zaal begint is het publiek duidelijk opgewarmd. Nikes, Nosa en Rosco staan met nummers waaronder Kleermaker als een huis en komen later bij andere optredens nog terug als gast-mc’s.

Winne weet als eerste met zijn 'Rotterdams best' de Max plat te krijgen en zorgt voor de nodige kippenvel momenten. Hij opent met W.I.N.N.E. waardoor de toon is gezet en de eerste mosh pit ontstaat al snel. Als tussendoortje krijgt hij Fresku op het podium voor Nieuwe Dag en als afsluiter staan de Rotterdamse acts Winne bij voor de afsluiter Geef 8.

SirOJ bracht in augustus van dit jaar zijn album uit op het label van Top Notch én Noah’s Ark. Toepasselijk komt Jiggy Djé uit het niets samen met MC Arkboytellem na een paar beats van het eerste nummer het podium oprennen. Een mooi gebaar op deze avond vanuit hét andere hiphop label in Nederland. Winne verschijnt kort daarna en ook Akwasi en Leroy staan net voor hun eigen optreden bij SirOJ te spitten.

Dan is het tijd voor Amsterdams trots Zwart Licht. Deze mannen breken zoals altijd vanaf minuut één de tent af. Als binnenkomer de titeltrack No Juju, waardoor het publiek in de zaal niet meer te houden is. De mannen verrassen door Backup Staat Klaar in te zetten en tussen de nieuwe dubstep-achtige weg die zij hebben ingeslagen komt ook het hiphop-nummer Vanaf Nu voorbij. Heel het Nebulon collectief (Skinto, D.Lipps,
NoizBoiz) wordt erbij gehaald. Een fan klimt dapper het podium op om vervolgens met een glimlach van oor tot oor het publiek in te duiken. Akwasi doet hem na en blijft al springend in de pit hangen en zijn maatje Leroy volgt kort daarna. Interactie ten top! Zwart Licht bevestigt nogmaals dat als de groep in de tent is het ‘zwaar aan’ is.

Fresku kan er ook wat van en de Oude Zaal lijkt dan ook bijna te klein voor hem. Na een paar nummers vraagt hij namens de dj of de muziek hard genoeg staat om het publiek nog meer op te zwepen. Hij nodigt Akwasi, Typhoon en Winne uit op het podium, om samen diens versie van Binnenvetter te doen. Afsluiter van de avond is het ontroerende Twijfel.


Fakkelbrigade is de laatste act van de avond en mag de bezoekers van Extravaganza een uur lang vermaken. Host en backup-mc O-Dog weet precies wat hij moet doen om het publiek in spring modus te krijgen. Nu denk je dat het moeilijk is Zwart Licht te overtreffen, maar niets is minder waar. Nummers die voorbijkomen zijn Fakkelbrigadiers, Colucci, Zo Niet Mij solo van Typhoon en Sticks solo met Tijgers en Draken. Van het nieuwe album komen FTG en Kaapstad voorbij , afgewisseld met Opgezwolle-klassiekers zoals Verre Oosten. De heren weten de hele zaal mee te krijgen en sluiten af met Voer Voor Je Hoedenplank, waardoor iedereen nog één keer helemaal uit z’n dak kan gaan.

Top Notch en Kees de Koning kunnen trots zijn op wat ze bereikt hebben in vijftien jaar en zijn vast, net als een ieder ander die aanwezig is geweest bij Extravaganza, nog aan het nagenieten van een prachtig tweedaags evenement.

Gezien: Top Notch Extravaganza, Melkweg, 30 december 2010