Club Calotte: de maandelijkse nightclub van Theater Bellevue

Rokerige cool jazz van het HSP, belofte Blind Parade en Ross Curry deelt oordoppen uit

Tekst: Jannie Post | Beeld: Sanne Glasbergen ,

Sinds 2001 programmeert Arend Bouwmeester de showcase-avond
club Calotte in Theater Bellevue. Deze avond is de eer aan het
Hollywood Saxofoon Project, Blind Parade en Ross Curry om hun werk te
presenteren.

Rokerige cool jazz van het HSP, belofte Blind Parade en Ross Curry deelt oordoppen uit

Sinds 2001 programmeert Arend Bouwmeester Club Calotte in Theater Bellevue. Een showcase avond waar bekende en onbekende acts hun nieuwe muziek of bijvoorbeeld nieuwe samenstelling kunnen presenteren. Deze avond is het de beurt aan het Hollywood Saxofoon Project, Blind Parade en Ross Curry. 3VOOR12/Amsterdam neemt plaats aan één van de tafeltjes in de nachtclub van het theater. We zijn vooral benieuwd naar de Amsterdamse belofte Blind Parade.

Het Hollywood Saxofoon Project mag de avond openen. Volgens de
mannen zelf: muziekstandaards, bladmuziek, oude lullen, jazz. Zij spelen West Coast Jazz, gemaakt door de grote namen uit Hollywood. En inderdaad, oude tijden herleven in Bellevue. Dit is een van de weinige momenten waarop het jammer is dat er in horecagelegenheden niet meer gerookt mag worden, een rokerige setting past perfect bij deze muziek. De podiumpresentatie van de mannen is niet om over naar huis te schrijven waardoor het optreden na drie nummers ietwat saai begint te worden.

Langzaam aan druppelen de mensen binnen en de zaal is redelijk gevuld voor Blind Parade. Het openingsnummer is Words Are Easy. Dit is een solonummer van het vorige album van zangers Sophie Zeyl. Bij het tweede nummer sluiten de twee overige bandleden, Jan Heijns en Jeroen Schipper, aan. Samen spelen zij eigen nummers die op dit moment opgenomen worden voor een EP. De enige cover van de avond is Wicked Games van Chris Isaak. Organisator Arend Bouwmeester, ook bekend van het B-Movie Orchestra, speelt in het nummer When No Ones Around nog een riedeltje mee op de bariton sax.

De band staat op het oog ontspannen op het podium. Er wordt gelachen en er worden grappen gemaakt. Daardoor wordt het de band vergeven dat een intro tot drie keer toe fout wordt ingezet en het nummer aan het eind de mist in gaat. Muzikaal gezien valt er dus nog wel wat te sleutelen. Ook de achtergrondzang klinkt niet altijd even zuiver en in combinatie met het geluid van Sophie soms wat onsamenhangend. Dit neemt niet weg dat de stem van Sophie fantastisch bij de nummers past en de instrumentale stukken erg goed zijn. Composities die het ene moment rustig en bijna sereen zijn en het andere moment meer up tempo en soms
zelfs duister klinken.

Het optreden heeft duidelijk indruk gemaakt op het publiek. Een luid
applaus valt de band ten deel. Veel gehoorde uitspraak achteraf uit het publiek: ‘Het zal mij niks verbazen als we deze band binnenkort bij De Wereld Draait Door zien’.

Als laatste betreedt Ross Curry het podium. Deze band bestaat uit Ross Curry, Sin Banovic o.a. bekend van Capeman en Diets Dijkstra van de band Johan. Voorafgaand aan het optreden worden er voor de grap watjes uitgedeeld om aan te geven dat de muziek van deze band harder zal zijn dan de voorgaande bands. Dat belooft wat. De rauwe rock van de band is te luid en overweldigend voor deze kleine zaal. De zanger is moeilijk verstaanbaar waardoor de, volgens de website, meeslepende en poëtische teksten niet tot hun recht komt. Een jammerlijke afsluiting van de avond.

De volgende Club Calotte is er weer op maandag 18 april.

Gezien: Club Calotte, Theater Bellevue, maandag 21 maart 2011.