Aftrap Magneet Festival 2011 in Magneetlab Roest

Dankbaar relaxen onder de zon tot aan 's nachts bij het vreugdevuur

Tekst: Annelies Omvlee | Beeld: Tom van der Leij ,

Al voordat het openging was Amsterdam Roest een hit. Talloze early adaptors spraken vol lyriek over deze in Oost gelegen vrijhaven. De perfecte plek om Magneet Festival af te trappen, zo dacht men.

Dankbaar relaxen onder de zon tot aan 's nachts bij het vreugdevuur

Al voordat het openging was Amsterdam Roest een hit. Talloze early adaptors spraken vol lyriek over deze in Oost gelegen vrijhaven. De perfecte plek om Magneet Festival af te trappen, zo dacht men.

De Lowlands Magneetbar is naar Oost getild. Na het afrekenen in de supermarkt annex bar van Roest, rol je zo via het welbekende kronkelpaadje het strand op, alwaar hoelahoepende hipsters hun kunstjes doen. Te midden van de barbecueresten, relaxte bankjes en lege bierflesjes staan, hangen of liggen de bezoekers te genieten van de laatste restjes warmte. Zo zou elke zomeravond moeten zijn. Fijn, ontspannen, vrij van gedoe en dure drankjes en ook nog met fijne muziek. Welkom op Magneetlab in Amsterdam Roest.

Naast de geplande bands biedt het podium ruimte aan bezoekers die ook graag hun steentje willen bijdragen, zoals het de Magneetbar betaamd. Wellicht sluiten de deuren te vroeg, maar van deze mogelijkheid wordt deze avond weinig gebruik gemaakt. Jammer, maar de kwaliteit van de drie bands die geboekt zijn, is naast de reeds fantastische sfeer gelukkig voldoende voor een geslaagde avond.

TDTMCM maken er zoals altijd een klein feestje van. Ook al is het niet al te laat op de avond, weten ze de sfeer er goed in te brengen. De line-up is goed gekozen: na TDTMCM komt Supercity, een 7-mans-formatie met nummers die oneindig lijken te duren. Elk optreden is weer totaal anders met een nummer vastgestelde setlist. Ook al is Supercity een band die meer geschikt is voor een zwoele zomeravond in een donkere tent dan een vroeg optreden, er is een klein deel van het publiek dat volledig uit zijn dak gaat. Jammer dat ze niet iedereen weten mee te krijgen. Dan komt de afsluiting van deze avond: Qeaux Qeaux Joans. Zangeres Coco weet met haar warme soulstem een loepzuiver optreden neer te zetten en laat zien en horen waarom de deelname aan de Popronde 2011 in the pocket is.

Om elf uur is het grote deel van het feest afgelopen en is er de mogelijkheid mee te fietsen, varen, rijden of lopen naar het Oostpunt, daar waar het daadwerkelijke Magneet Festival gaat plaatsvinden. Ondanks het aanbod voor gratis bier, cocktails en kampvuur houden redelijk wat Roestenaren het voor gezien en missen dus het officiële lintjesknipmoment. Maar dan zijn er altijd nog de foto's. De hele komende maand en een stukje van september zullen daar ongetwijfeld nog veel liefhebbers te vinden zijn, met optredens van onder andere ZzZ, Alamo Race Track, Jiggy Dje en Jungle By Night.

Gezien: Magneet Lab #3 en Opening Magneet Festival 2011, Amsterdam Roest, 31 juli 2011