Ze Mannschaft maakt eigenzinnig debuut dat schuurt en swingt

Amsterdammers presenteren debuutplaat vrijdag in de Sugar Factory

Jochem Boom ,

De Amsterdamse band Ze Mannschaft wist al furore te maken voor ze een debuut uit hadden. In 2011 stuurden ze de track Billy’s Jeans in voor de Hollandse Nieuwe sampler. Waarom die inzending opviel? De band was zo brutaal om een eigen coverontwerp voor de sampler mee te sturen. Dat jaar waren ze ook niet weg te slaan van de podia. In het najaar speelden ze in maar liefst achttien steden tijdens de Popronde. Vrijdag presenteert de band eindelijk hun echte debuut Gosu Ckac Ock! in de Sugar Factory. Wij mochten hem alvast beluisteren.

Zelf noemt Ze Mannschaft zich 'een band naar Duits model. Stampende ritmes als machines uit het Ruhrgebied.' Die omschrijving spreekt tot de verbeelding en zet aan tot luisteren. De omschrijving past ook zeer bij de plaat die ze hebben geproduceerd. Waar deze woorden echter een tot in de puntjes geproduceerde Rammstein-achtige plaat suggereren, hebben de Amsterdammers dat oerduitse geluid gepakt en daar een geheel eigen draai aan gegeven.

Die Rammstein associatie voert weliswaar niet de boventoon, maar is wel heel belangrijk voor de plaat. In eerste instantie knik je mee met de drums, maar daarna zet de swing van de gitaarlicks je hele lichaam in beweging. Dat is meteen duidelijk bij opener Cologne, waar de dynamiek binnen het nummer verschuift. Een nummer als Book of Face leunt echter weer volledig op een strakke riff die doet denken aan Queens of the Stone Age.

Met die afwisseling tussen strak en losjes speelt de band over de hele plaat. Daardoor blijft de cd bijna drie kwartier lang spannend. De speelsheid vloeit ook. Dat zorgt voor een aantal muzikale grapjes en ideeën die tot het eind verrassen. Tekstueel is de band helaas een beetje plat, maar dat feit valt in het niet bij een heerlijk schurend en swingend Ze Mannschaft.

Ze Mannschaft presenteert Gosu Ckac Ock! aanstaande vrijdag in de Sugar Factory