Remixed, they did. En hoe.

Nobody Beats The Drum - Remixes We Did

Tekst: Sophie van Rijswijk ,

Ongepolijst, ruig en raak. De nieuwste plaat van Nobody Beats The Drum komt hard aan en ademt haar eigen sound. En dat is een knappe opgaaf met een album dat enkel bestaat uit materiaal van anderen.

Nobody Beats The Drum - Remixes We Did

Vóór later dit jaar een tweede studioalbum uitgebracht wordt, wordt ‘tussendoor’ nog een mixalbum van de hand gedaan. Op Remixes We Did mixt Nobody Beats the Drum nationaal –Giovanca, Aux Raus en Zuco 103–, internationaal –Jack Parow en Etienne De Crecy–, herkenbaar –Begrimed– en minder herkenbaar –Hypnotize You.

Één ding is zeker; in twaalf tracks bewijst Nobody Beats The Drum de drum wel degelijk te raken en daarmee menig origineel van extra pit te voorzien. Ritmisch, opzwepend, energiek en gedurfd; met hun pompende electrobeats mixen de drie Utrechtse mannen de bestaande nummers tot eigen gedaantes. Opgetild en autonoom. Tot nummers die erom schreeuwen live gehoord te worden.

Dat NBTD een oorspronkelijk lege sound weet te vullen met verrassende melodieën en kleurrijke geluiden, laat Jamie Fanatics Losing Control mooi horen. De heren transformeren het vlakke origineel tot een ware NBTD-hit: rijk, spannend en dynamisch.

Alhoewel het album meerdere sterke nummers draagt, is dé track van het album zonder twijfel Zuco 103’s Begrimed. Het rake refrein van het origineel wordt bijgezet door synthesizers en een stevige drum and bass; de brave braziliaanse electro van het origineel verliest haar onschuld. Zie dan nog maar eens stil te zitten.

Ook al kent het werkpalet van het electrotrio vooral house, NBTD waagt zich ook aan andersoortige muziekgenres. Zo worden ook de lichte, jazzy tonen van Giovanca en de hardcore-punk van Aux Raus onder handen genomen –maar eerlijk is eerlijk, in de resultaten blijft er weinig over van het originele geluid–. Dat de bewerkingen veelal nauw in de buurt komen van dubstep, toont vooral Mightyfools’ Living The Live: een staaltje dubstep pur sang.

Al met al is ‘Remixes’ een verrassend en veelzijdig album waar het experiment en plezier vanaf straalt. Onverwoestbaar en energieopwekkend: Remixes We Did is een uitstekende dansplaat –al misstaat een kleine pauze tussendoor niet. Dit alles in afwachting van het ‘échte’ nieuwe album. Wat wens je nog meer?

Nobody Beats The Drum – Remixs We Did
Label: NBTD/Rough Trade