Paulusma bekijkt de wereld vanaf het dak

Paulusma - Up On The Roof

Tekst: Mick Soepboer ,

Het nieuwste album van solozanger Paulusma is een samensmelting van verhalende songs die de maatschappij van een afstandje gadeslaan. Een plaat om van te genieten, en om eens écht naar te luisteren.

Paulusma - Up On The Roof

Up On The Roof is de nieuwste cd van Jelle Paulusma, die alweer een aantal jaren solo rondzingt in de upper class van de Nederlandse underground. Waar zijn repertoire tot nu toe soms wellicht wat somber overkwam, wordt op dit album ook aandacht besteed aan de zonnige zijde des levens, zonder de maatschappijkritische noot te verliezen.

Vanaf het dak kun je rustig en veilig stilstaan bij de gekte van het leven. Op het dak is plaats en tijd voor bezinning, en geeft de frisse lucht je nieuwe energie, lijkt Paulusma te willen zeggen.

Met Back Of Your Car kent Up On The Roof een volle, degelijke inleiding, en met de opmerkelijke gitaarpartijen in Why Don’t You, en het stevige Something In Return wordt de toon helemaal gezet. Ferme uithalen naar actuele onderwerpen worden niet geschuwd. We hebben te maken met een plaat met body, zowel tekstueel als muzikaal.

Het vijfde nummer draagt de naam van het album, en maakt dat het tijd is een versnelling terug te schakelen. Een observatie van de snelheid en chaos van het leven daar beneden. De zorgvuldig gepositioneerde tempowisselingen maken dat de plaat als een film aan je voorbij trekt. Paulusma zit in de flow, en neemt zijn luisteraars mee.

Zo is met Catch You Later weer een up-tempo piek in de prettige kadans te bemerken. Of dit qua lyrics hand in hand gaat met vrolijkheid en optimisme, blijft in het midden.

Afsluitend raakt Paulusma gevoelige snaren. “I wanna see you smile, just for a little while” verzucht hij in Fallin’. Ook worden poëtisch fladderend nog legio levensvragen afgevuurd die aangeven dat er voor deze verhalenverteller nog genoeg te observeren overblijft om ons nog lange tijd te boeien. Een beetje verbluft ontwaken we uit onze trance, daar, up on the roof.

Beluisterd: Paulusma - Up On The Roof