Lancering vierde Mixtape van Kalibwoy

Dancehall-reggae artiest brengt op 10 mei Mixtape/EP ‘Frasstration’ uit

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen & Larah Tompa ,

Kalibwoy boekt het ene succes na het andere. De rijzende ster van de dancehall-reggae scene in Nederland wordt door 3VOOR12/Amsterdam al gevolgd sinds de aanloop naar zijn winst van de Grote Prijs hiphop 2010. Nieuw hoogtepunt is de release van zijn EP, Frasstration, en dat vraagt natuurlijk om een recensie. You nah ready?

Dancehall-reggae artiest brengt op 10 mei Mixtape/EP ‘Frasstration’ uit

Met smart hebben we gewacht op de vierde mixtape van Kalibwoy. In een eerder interview vertelde hij ons namelijk dat hij druk bezig was met Frasstration. Nu is het dan eindelijk zover: de winnaar van de Grote Prijs hiphop 2010 heeft een selectie weten te maken uit alle tracks die hij klaar had liggen.

Met als resultaat dat Frasstration maar liefst tweeëntwintig nummers telt. Een aantal hiervan waren de afgelopen maanden al live te bewonderen, onder andere tijdens het voorprogramma van Nas en Damian Marley. Tijdens deze backstage reportage vertelde hij ons ook over de laatste nieuwtjes rondom de mixtape, die is geremixt door DJ JAH.

De hoes van Kalibwoy’s mixtape bevat de portretfotos van 3VOOR12/Amsterdam’s eigen Pim Hendriksen. De eerste videoclip van Frasstration, No Talk, is inmiddels uitgebracht in samenwerking met QF(Quality Footage) en geschoten in de K-buurt van Amsterdam Zuidoost. Het nummer staat op de EP onder Nuh talk, de reden van de naamsverandering is niet duidelijk. Begrijpelijk maken voor de massa misschien?

Frasstration bevat voornamelijk dancehall tracks. Desalniettemin zijn uitschieters die live al waren te horen de nummers Flames&Fire, met  Rass Motivated en Maikal X, We Don’t Give A en Roll Out. Naast de overvloed aan energieke dancehall tracks zijn er grime invloeden.

Een verassing is het nummer El Hombre, waar Kalibwoy ons in het Spaans toespreekt onder een Spaanse gitaar en Flamenco ritme. De man werkt samen met Lyrical op het nummer Hayzee, wat de beat van Hayzee van Zwart Licht is, waarop velen al eerder spitten. Nuh Food en Nuh/No Talk zijn nummers die de Nederlandse kwaliteit in dancehall, met energieke spits en abrupt wisselende ritmes, vertegenwoordigen.

De afsluiter van de EP is een puur reggaenummer in samenwerking met Rass Motivated, genaamd What Ah Change. Ondanks de overvloed aan energie die deze 57,5 minuten durende mixtape ons geeft, kunnen we zeggen dat Kalibwoy geen reden heeft om Frasstrated te zijn.

Geluisterd: Kalibwoy, Mixtape/EP ‘Frasstration’