Gerhardt schrijft veelzijdig album

3VOOR12/Amsterdam luistert als eerste naar ‘All Is There’

Tekst: Tim Arets ,

De artiest Gerhardt maakt ‘colourful, eclectic and edgy pop music’ en zorgt al jaren voor muzikale verrassingen met verschillende bands en projecten. Nu is er een nieuw mini-album, genaamd All Is There. Het album is vanaf 31 maart te koop tijdens een cd-presentatie, Gerhardt stijl, in de bovenzaal van Paradiso. 3VOOR12/Amsterdam kreeg All is There als eerste te horen.

3VOOR12/Amsterdam luistert als eerste naar ‘All Is There’

Van de top 5 producers op Gerhardt zijn verlanglijstje stond David Poltrock op nummer één. Een mail werd gestuurd en er was direct een klik. In de studio bespraken zij de muziek en hoe het mini-album eruit moest zien qua liedjes. David Poltrock wist nog wel een leuk stel muzikanten uit België. Hij had met de drummer in een band gezeten en rookte er vroeger sigaretten mee achter het fietsenhok op het schoolplein. Het bleken de mannen van Triggerfinger te zijn, een omarmde band bij 3VOOR12. Triggerfinger hoorde het nummer A Brand New Heart. De reactie? ‘Een keischoon liedje.’

De cd begint met Fire Walk. Dit 7.30 minuut durende nummer is gevuld met hoge koortjes en donkere geluiden en spat er meteen uit als eerste track.. De zang gaat hoog en de gitaar, bas en drums blijven rustig doorwerken. Een contrast dat erg aangenaam klinkt en het zorgt ervoor dat beide partijen hun aandacht krijgen. De flinke edgy solo’s van alleen de instrumenten maken dit nummer uniek. Geen couplet of refrein is hetzelfde. Minuten lang eindigt deze song met een apocalyps van jewelste, waar vooral de gitaar opeens woeste grommen en geluiden begint te maken. Voor de één misschien een te lang nummer, maar voor de liefhebber is het wellicht een genot om zich in onder te dompelen.

Wat opvalt aan het album is de diversiteit aan liedjes. Als het ene nummer je niet aanstaat, kan het volgende je ineens heel erg bevallen. Waar je bij I Want To Be You aangevallen wordt met een heftig intro, namelijk een schreeuw, drumgeweld, freaky gitaren en een pompende Beckiaanse baslijn, brengt  Lady, Drive Home weer even rust. 

Dit Lady, Drive Home is een mix tussen rock en een liefdesballade. Het klinkt als een harmonieus geheel. Dat is misschien wel het gekke. Je hoort een gitaarsolo die je normaal bij rockconcerten ziet, maar het past tussen de belletjes en het pianospel met de zang. Het doet denken aan Brian Adams´ (Everything I Do) I Do It For You. De belletjes geven het een klein beetje kerstsfeer, maar het is allemaal in een nieuw jasje. In ieder geval is het een meezinger. De gitaarsolo  werkt overbruggend, het haalt je even uit het sfeertje en zorgt heel goed voor het vasthouden van de aandacht.

I Want To Be You wordt Gerhardts volgende single, een liedje met een intro en refrein dat veel luisteraars blij gaat maken. I Want To Be You springt door de hoge zang, mysterieuze gitaarrifjes en nog meer gekke dingen a la Zita Swoon en David Bowie uit het album. Juist die gekheid klinkt goed bij de tonen die gespeeld worden en heeft een heel ander effect dan bijvoorbeeld het rustige Nature Never Makes No Mistake.

All is There sluit af met een live versie van Nature Never Makes No Mistake, opgenomen in de MI5-studio. Het lied bevat een zeer beklemmende minimale piano/zang begeleiding bij een indrukwekkend staaltje poëzie, ijselijk mooi bezongen.

Gerhardt scoorde al een hit op 3FM met A Brand New Heart, waarvan de clip ook op Youtube te vinden is, maar juist de overige liedjes geven een goed beeld van Gerhardt zijn muziek: kleurrijk en eclectisch met een randje.

Wat dit mini-album laat zien, is veelzijdigheid. Het is geen album met nummers die veel op elkaar lijken qua vorm of genre. Toch is deze cd een knap staaltje werk van een artiest die zijn eigen pad volgt en daardoor voor een fris geluid zorgt.

Beluisterd: Gerhardt - All is there