De man met de hamer: Hamertje Tik

Hamertje Tik - Memories

Tekst: Mick Soepboer ,

De Amsterdamse eenmansact Hamertje Tik introduceert zichzelf met Memories; catchy beats en samples nodigen uit tot een live-belevenis.

Hamertje Tik - Memories

Een begenadigd drummer moet zijn creativiteit aanspreken om de muziekwereld op eigen kracht ‘iets extra’s’ te brengen. Zo werd ook Joris Feiertag op de popafdeling van het Amsterdams conservatorium voor de uitdaging gesteld een eigen weg in te slaan. Experimenterend met digital loops en ambient noises ontwikkelde hij een liefde voor dromerige spacemuziek; van zachte sluimerbeats tot heftige housetracks.

Tot op heden hield Feiertag zich bezig met drummen voor voormalig klasgenootje Yori Swart, en (afhankelijk van door vliegangst ingegeven mogelijkheden) af en toe een uitwedstrijd van Kraak & Smaak. Maar het elektronische bloed kroop waar het niet gaan kon, en zo werd Hamertje Tik geboren.

Met het debuutalbum Memories wil de eenmansformatie een gevoelige sfeer neerzetten. Een lekker luisterbaar dansverhaal dat niet alleen doet hunkeren naar de volumeknop maar ook nieuwsgierig maakt naar de met visuals doorspekte live-act. Feiertag stelt zijn eigen energie op het podium niet onder stoelen of banken te steken; het publiek mag best lekker meespacen, maar uiteindelijk moet het gewoon losgaan. Collabo’s met zangeressen of anderszins live toppings worden niet uitgesloten.

Memories is het bewijs van de kundigheid van Feiertags gevoel voor opzwepende (anti-)ritmische vervoering. Tracks met pakkende titels als The Rabbit Funk, Bream en Poor Chicken (een nummer gebaseerd op een Youtube-kookcursus) vormen een passend geheel van kromme beats en vernuftige muzikale geintjes. Toch is de naam van het album niet zomaar gekozen. Duidelijke zinspelingen op kalverliefde of emotionele chaos krijgen ook ruimte tussen de lichtzinnige basspartijen en en piano- en trompetsamples.

Memories is een leuk begin van wat tot een aansprekende elektronische act kan uitgroeien. Psychedelisch beginnen en ‘uit je dak’ eindigen. Het zal geen gemakkelijke opgave zijn om een plekje in de scene te veroveren, maar Hamertje Tik moet zeker een kans gegeven worden om grote zalen op een knallend dansfeest te trakteren. Aan de energie en creativiteit van Jories Feiertag zal het niet liggen.

Beluisterd: Hamertje Tik - Memories