Culturele popmuziek op de piano

Noam Vazana - Daily Sketch

Tekst: Maike Gerritsen | Beeld: Daan van der Schroeff ,

De in Israël geboren Noam Vazana werd, toen ze drie jaar was, verliefd op haar piano en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Noam vertelt verhaaltjes en ziet het instrument als het ideale communicatiemiddel. In haar muziek zijn verschillende culturele invloeden te herkennen, opgedaan in de vele landen waar ze door gereisd heeft. Deze dame schrijft, componeert, speelt piano en trombone tegelijk. Kortom, een tweede album om naar uit te kijken.

Noam Vazana - Daily Sketch

Invloeden
De klanken van het eerste nummer David’s Lament doen meteen denken aan de Amerikaanse zangeres Tori Amos, zowel qua zang als pianospel. Ze wordt regelmatig met de zangeres en Kate Bush vergeleken, maar ook Kate Nash past in dit rijtje. De in Amsterdam woonachtige Noam heeft een gevoelige stem waar ze veel kanten mee op kan.

Daily Sketch staat vol met fijne popliedjes, waar duidelijk wereldse invloeden in zijn te herkennen. Zelfs de titels doen verwijzen naar reizen met Luggage, Desert Moon en Calling You From Syria. In haar liedjes vertelt ze persoonlijke verhalen: zo is de vijfde van het album een nummer dat ze heeft geschreven toen ze vanuit Israel haar Bulgaarse lerares probeerde te bellen in Syrië, wat een heel gedoe opleverde.

Veelzijdig
Catchy pianopopliedjes als Personality, It’s Clear en At The Philosphers, wisselen af met gevoeligere nummers als You Are Not Alone en Wrinkles. Opvallend is dat What Now? sterke gelijkenissen vertoont met Girl van Tori Amos, maar iedereen heeft zijn of haar voorbeelden nodig. Acquainted With The Night begint met een lekker pianoriedeltje, maar verliest als snel de spanning wat het nummer wel nodig heeft.

Noam’s stem is fragiel en haalt soms zelfs operaklanken, desalniettemin begint ze na een paar nummers wel wat te vervelen. Dit komt voornamelijk doordat ze veel in dezelfde toonsoort zingt, en haar stem kan wat dat betreft nog meer afwisseling gebruiken. Ook jammer dat er op het album af en toe gebruik wordt gemaakt van computerdrums en andere samples -zoals op You Are Not Alone-, die de diepgang uit de muziek halen.

Toekomst
Wat zeker niet verveelt is de diversiteit van het album: jazz, country, pop, wereldinvloeden, veel pianowerk, en Noam’s andere favoriete instrument, de trombone. In 2010 won ze Mooie Noten en dit jaar heeft ze er verschillende optredens opzitten in onder andere Haarlem en Amsterdam, bijvoorbeeld op het filmfestival Filmisreal. Haar eerste single van dit album, Personality, is nu uit.

Beluisterd: Noam Vazana - Daily Sketch