Bastian’s vierde: zomers funkplezier

Bastian – There’s No Such Place

Tekst: Mick Soepboer ,

Bas Bron’s band Bastian heeft een ouderwets lekkere plaat gelanceerd waar de funky energie vanaf druipt.

Bastian – There’s No Such Place

There’s No Such Place is het nieuwste album van Bastian, de band van muzikaal schizofreen Bas Bron. Doet even geen belletje rinkelen? Dubbel B? Majoor Vlosshart?  De Neger Des Heils? Fatima Yamaha? Seymour Bits!? Juist, die! Deze zesvoudige persoonlijkheid is niet alleen de formalisatie van zijn verschillende stijlen en projecten; de gezwinde spoed waarmee Bas zijn creativiteit omzet in funky platen zou voor platenmaatschappijen niet bij te benen zijn wanneer hij onder één naam zou opereren.

Het grote publiek kent Bastian van You’ve Got My Love: de tietenclip die in 2001 de muziekkanalen opluisterde. Maar Bastian is uitgegroeid tot een volwaardige band, verantwoordelijk voor songs met een electric sound die ook live optredens zeer dansbaar maken.

There’s No Such Place bevat toegankelijke funkrock. Heerlijke basloopjes vormen het fundament van swingende tracks waarop de Bron’s zangkwaliteiten prima uitkomen. Een soort Lenny Kravitz die zin heeft in een avond de voetjes van de vloer. Verder is de continue glimlach van jongens die met vaders snerpende synthersizer mogen spelen duidelijk hoorbaar.

Mixed Messages is verslavend; een knoepert van een dansplaat die reden geeft tot playbacken voor de spiegel, en met een beetje fantasie verkocht kan worden als de nieuwste hit van Prince. Powermove neemt ons mee naar de jaren van grote zonnebrillen en pastelkleurige pakken op de set van Miami Vice. En met Undo The Undo bewijst Bastian ook bekwaam in vernuftige tekstschrijverij.

Het einde van de plaat kan een feest der herkenning genoemd worden. In This Love wordt gegoocheld met vreemde stemvervormers die doen denken aan uit de hand gelopen live optredens van De Jeugd, en Impress You had ook prima door Vieze Fur ingebabbeld kunnen worden. De Neger Des Heils aan het werk. Ondanks de veelheid aan alter ego’s valt er gelukkig heus wel een gemene deler te ontdekken.

There’s No Such Place is een heerlijk album dat ongetwijfeld een zeer divers publiek weet te bekoren. Zelfs zonder een tietenclip kan Bastian onze zomer vast wat extra ‘schwung’ geven.

Geluisterd: Bastian – There’s No Such Place, release: 25 maart 2011 en tijdelijk te vinden op de luisterpaal.