Roots12: Asakusa Jinta brengt klezmersound uit Tokyo

Traditionele sounds op moderne instrumenten

Irina Raiu ,

De grootste publieksacts spelen op de 15e editie wederom voor het open veld op het Alliantie stage. De wereldreis ledit dit jaar langs de Turken van Kardeş Türküler, de zuiderburen Baloji, de Japanse band Asakusa Jinta, Bonga en het afsluitend duo JuJu. De Jappanners die hun band hebben genoemd naar de Asakusa wijk in Tokyo volgen Baloji op.

Muziek
Het optreden van de Japanse Asakusa Jinta is een waar genot voor oog en oor. Hun niet alledaagse kledij en instrumenten (zie de contrabas van de zanger) zijn duidelijke blikvangers. Niet alleen hun verschijning maar ook hun energie trekt meteen de aandacht.

Zelfs regenplassen en modder weerhouden het publiek van Asakusa Jinta niet om compleet los te gaan. Schoenen en slippers gaan uit om zo makkelijk mogelijk volkomen gehypnotiseerd te kunnen swingen.

De bandleden knallen direct door de speakers en doen denken aan klezmer, ska, punk en rockabilly. Volgens Oshow, zanger en bandleider, komt het doordat de Joodse klezmermuziek veel overeenkomsten heeft met Japanse melodieën. "We spelen traditionele muziek op moderne instrumenten en dat is wat bijdraagt aan een unieke sound".

De band is vernoemd naar de Tokiose wijk Asakusa. Hun laatste album heet Moonless Night en is in juli 2011 gereleased. De band gaat dit jaar nog verder touren door Zuid-Amerika en Japan en als het aan hun ligt komen ze graag snel weer hier optreden: "Het publiek hier is geweldig en ons muziek wordt in Nederland erg gewaardeerd."