TDTMCM wroet tussen moeilijk en makkelijk

Punk uit Noord bijna klaar voor de grote vaart

Robbie van Zoggel ,

Het nieuwe album BESTE. STUURLUI. OOIT. van The Don't Touch My Croque-Monsieurs is nu verkrijgbaar in platenzaken, via de site en bij shows. Op deze Hemelvaartsdag wordt de nautische conceptplaat integraal gespeeld op Indiestad in Paradiso. TDTMCM is bijna klaar voor de grotere vaarten maar de strijd tussen moeilijk en makkelijk vormt nog wat ballast. Onnodig, als je de ladingen beter over je schip kan verdelen.

Het was naar alle waarschijnlijkheid DE. LAATSTE. SHOW. OOIT. in Paradiso, werd hen toegefluisterd na het debuut in de poptempel tijdens de Amsterdamse Popprijs eind 2010. Er ging nogal wat inboedel verloren en daardoor konden ze voor hun nieuwe plaat BESTE. STUURLUI. OOIT. niet rekenen op een nieuw tijdslot. Toch hebben de heren en achtergronddames van The Don't Touch My Croque-Monsieurs een plek afgedwongen. Zou het komen door Jeroen Zijlstra, de wijze man met kaplaarzen en zuidwester, de dichtende rode draad van het optreden? Het valt in ieder geval op dat door Zijlstra de toon bij het tweede album BESTE. STUURLUI. OOIT. veel serieuzer is, een boeiende zoektocht tussen makkelijk en moeilijk.

Zanger en componist Zijlstra is vanavond soms slecht verstaanbaar maar zijn intermezzo's zijn een slimme vondst. Het album wordt integraal gespeeld en levert ruimte voor een verhaal met structuur, pauzes, ruimte voor skits en lolletjes, maar ook de ramkoers zoals we die van TDTMCM gewend zijn. Het versmelten van punk en rock met theater; die speelruimte in de popmuziek zie je in Nederland alleen nog maar bij conceptband De Kift.

Zo blijft het bij de twee zangeressen niet bij lekker schudden op de achtergrond maar geeft het nummer Diep In De Zeemeermin alle reden voor de linker -met stockings en Eefje de Visser-engelenstem- om aan te leggen met drummer Nout Kooij. Huisrapper Ome Omar neemt ook op de nieuwe plaat wat nummers voor rekening en weet zichzelf via de handjes van het publiek een paar keer naar de achterkant van de zaal te drijven. Toch wordt er pas echt lekker doorgeramd bij de toegift, met meezingers van het eerste album, en wordt duidelijk dat er nog wat bijltjes gehakt moeten worden om tot die samenhangende set te komen waar je een festivalzomer mee vooruit kunt.

Wat maakt Amsterdam eigenlijk een Indiestad?
"We handelen hier. Omdat we sowiso een klein land zijn moeten we het hebben van verbanden leggen (VOC mentaliteit bitch). Zelf je muziek uitbrengen, de markt aftasten en nieuwe samenwerkingen aangaan, is precies dat.

En wat is volgens jullie de grootste Indiestad en waarom?
"
Ik weet niet veel van andere steden en ze zoeken het ook maar uit, voor mij zijn wij de grootste Indie-stad. Ik denk trouwens niet dat dat stadsgebonden is."

Wat maakt The Don't Touch My Croque-Monsieurs eigenlijk Indie?
"Indie betekent tegenwoordig inderdaad meer 'Engels klinkend gitaar bandje' dan 'onafhankelijke muzikale instelling'. Wij zijn een van de laatste van die laatste. We doen nog steeds alles zelf om volledige controle over het product te houden. Soms gaat dat mis, maar dat is wanneer we leren en sterk worden."

Wat is het verschil qua band tussen de clubs en de grote stages?
"Ik maak persoonlijk niet echt onderscheid. Wel zijn we geneigd voor de grotere optredens iets meer uit te pakken, maar dat hangt meer af van hoeveel we betaald krijgen dan hoeveel mensen er kijken. De achtergrondzangeressen komen bijvoorbeeld pas mee vanaf 500 euro hahaha!"

Blijven jullie nog even hangen op het festival en voor welke band?
"We blijven altijd hangen tot het bier op is of de wereld ontploft. We zijn tot nu toe geloof ik nog niet geboekt op een festival waar iets anders speelt dat ik persee wil zien. De bekende bands zijn muzikaal te middelmatig (is mijn bescheiden mening). Veel interessante dingen kom je per ongeluk tegen en daarna nooit meer."

The Don't Touch My Croque-Monsieurs presenteren BESTE. STUURLUI. OOIT. in Paradiso op dag 4 van Indiestad 2012. Eerder op de dag zijn ze al te zien op de NDSM-werf in Noord op festival Hemeltjelief! Download hier het hele blokkenschema van Indiestad.