Marius: van discodip naar hiphop

"Zuipen, versieren en praten: dat is het clubleven"

Robbie van Zoggel ,

Een half jaar na de release van zijn debuut Things We Did staat Marius op een van de dancenachten van Indiestad als afsluitende act naast o.a. electrojazzhit Jameszoo, Cosmo V en The Haxan Cloak in Bitterzoet. Met deze goed ontvangen EP heeft de producer van het label NON Records zijn live-act verder weten te verfijnen. We praten met hem na afloop over zijn overgang naar hiphop.

Hiphop-EP
Net terug uit Duitsland van een druk bezochte show in Frankfurt speelt Marius (Hofstede) in Bitterzoet weer eens op Amsterdamse bodem. Hoe is het de eenmansband en producer na Amsterdam Dance Event vergaan waar de EP Things We Did werd gepresenteerd? "De EP is succesvol en werk vanuit dat succes toe naar een volwaardig album, maar ben de laatste paar maanden vooral bezig met de productie van een hiphopplaat. Deels in Amsterdam (in mijn eigen huisstudio en soms het kantoor van NON Records) en deels in Berlijn bij Kai (Palmbomen) Hugo. Ook Berlijn, omdat mijn bevriende zangeres daar woont; het is de bedoeling dat de EP na de zomer uitkomt".

Band of solo?
Een verrassende zet om na je debuut met een overheersende electro-discodip direct een nieuwe weg in te slaan. In de set op Indiestad komen namelijk spannende nieuwe nummers aan bod die duidelijk voller geproduceerd klinken, maar wel degelijk in het verlengde liggen van Things We Did. Als je het live gitaarspel van Marius vermenigvuldigt tot een complete live bezetting zou je zomaar uit kunnen komen op een Daft Punk of Soulwax . "Ik vind het leuk dat je me in één adem noemt met deze geweldige live acts maar ik ben nog steeds niet van plan om naar een band te groeien. Als solo-act kan ik mij verder ontwikkelen op visuals en zodra dat helemaal strak in elkaar zit kijk ik weer verder".

   

Wat maakt Amsterdam eigenlijk een Indiestad?
"Niet echt over nagedacht, maar als ik bijvoorbeeld naar de locatielijst van het festival kijk zie je dat Amsterdam een soort festivalterrein is. Alles ligt dicht bij elkaar. Dat is het hele jaar door ook zo. Een avond uitgaan is vaak een combinatie van verschillende podia en clubs.
Duur en goedkoop, gevestigd en underground zijn makkelijk te combineren. Lijkt mij een goede voedingsbodem."

En wat is volgens jou de grootste Indiestad en waarom?
"
Grootste indiestad is naar mijn smaak nog steeds Berlijn. Voor een paar euro zie je daar vreemdste dingen voorbij komen."

Wat maakt Marius eigenlijk Indie?
"Ik voel mezelf geen indie-artiest. Die term associeer ik toch nog steeds met bepaalde bands en de cultuur daar omheen. Maar in de betekenis kan ik mij wel vinden. Ik val meer onder de nog bredere term 'dance', daar is ook altijd mijn voorkeur naar uitgegaan. Daarbinnen wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe vormen. Ik heb met mijn eerste EP die mogelijkheden voor mijzelf verkend. Dansbaarheid in combinaitie met gelaagdheid is waar ik mijn plek vind. Zo zie je dus dat het niet alleen in de clubs na 2 uur 's nachts kan maar ook in de avond op een festival als Indiestad."

Wat is het verschil qua optreden in clubs en de grote stages?
"Ik heb tot nu toe veel in clubs gespeeld wat een perfecte omgeving is; het is laat, het publiek is niet alleen gefocust op podium maar wil ook zuipen, versieren en praten. Muziek versterkt die emoties en dat vind ik leuk om te zien. Veel festivalervaring heb ik nog niet, maar de ervaring die ik heb is dat het publiek aandachtiger is en vaak nog onbekend met de muziek."

Naar welk festival kijk je het meest uit?
"Dit jaar speel ik nog niet op veel festivals omdat ik bezig ben met het ontwikkelen van een live-show (licht/visuals etc.). Dat is iets wat op festivals een goede toevoeging kan zijn. Zoals gezegd, het overgrote deel van het publiek kent je nog niet dus is een visuele toevoeging de manier om sneller te verbinden met de muziek. Ik heb door de ervaring(en) van afgelopen jaar veel ideeën opgedaan en ga die deze zomer uitwerken en daarnaast ben ik aan het werk aan een album!"

Blijf je maandag nog even hangen op het festival en voor welke band?
"Ik ga sowieso naar de acts kijken die in de Bitterzoet staan op de avond waar ik ook sta geprogrammeerd, die heb ik nog niet live gezien. Dat wordt wel een leuke avond. Ik woon in Amsterdam dus ik denk dat ik verder deze week random wat acts ga bekijken. "

Gezien: Marius op dag 2 van Indiestad in de Bitterzoet; samen met Cosmo V, Jameszoo en The Haxan Cloak. Download hier het hele blokkenschema van Indiestad.