Win kaarten voor I Am Oak in de Amstelkerk

"Uiteraard vergaat de wereld einde dit jaar, bands willen zich nog van hun beste kant laten zien, nu het nog kan!"

Pepijn van Gils ,

I Am Oak presenteert aanstaande vrijdag alweer het derde album Nowhere Or Tammensaari (NOT) in de Amstelkerk in Amsterdam. De basis van het album dat begin 2011 in Finland werd geschreven, sluit aan op de vorige plaat Oasem, die ook daar tot stand kwam. In tegenstelling tot Oasem, wat meer een persoonlijke ontdekkingsreis was voor singer-songwriter Thijs Kuijken, is de nieuwe plaat een meer creatieve verkenningstocht van de frontman met zijn band. Jij kan er vrijdag bij zijn, want 3voor12amsterdam geeft 2 x 2 kaarten weg voor het concert in de Amstelkerk.

Het album wilde je eerst tegelijk uitbrengen met Oasem. Waarom is dat niet gebeurt?
"Oasem werd uitgebracht in mei 2011 en in eerste instantie hadden we het idee om Nowhere Or Tammensaari (NOT) uit te brengen in september 2011. Omdat de opnames al achter de rug waren leek het logisch om het snel daarna af te maken en dan later in het jaar te releasen. Maar uiteindelijk bleek dat dit te dicht op elkaar zou zitten. We wilden Oasem de ruimte geven die het verdiende en door veel live shows rondom Oasem kwam er ook pas later weer tijd vrij om NOT helemaal gereed te maken voor release."

Vormen de twee nu een tweeluik?
"De platen zijn niet perse als tweeluik bedoeld. Er heerst hoe dan ook een bepaalde (thematische) samenhang tussen alle I am Oak releases, en sluiten wel op elkaar aan. De liedjes voor beide platen zijn geschreven in dezelfde periode en bevatten zodoende overlappende thematiek. Bij Oasem draait het echter meer om de verkenning van een persoonlijk gebied, waarbij het zwaartepunt op NOT meer ligt bij het verkennen van een creatief gebied. De ene draait misschien meer om een fysieke plek in de wereld en de ander om een mentale plek. Maar beide zijn het zoektochten naar een oorsprong. Waar begint het? Hoe werkt het?"

Wat is het verschil met de vorige plaat, nu je Nowhere Or Tammensaari met de band hebt opgenomen?
"Wat mij betreft is een groot verschil dat NOT meer klinkt als een bandplaat, met een bepaalde losheid en live-gevoel. Dit omdat de liedjes tijdens de opnames voor een groot deel live zijn ingespeeld, wat een andere feel geeft dan wanneer ik zelf de liedjes laag voor laag in speel."

Ken je de Amstelkerk en wat vind je er mooi aan?
"Het is de eerste keer dat we in de Amstelkerk spelen. Ik ben er nog nooit geweest, dus ik weet nog niet of het mooi is!"

Met de vorige plaat speelde je al veel in Amsterdam, wat staat je nog van bij?

"Het Indiestad Festival was erg leuk."

Waar ben je als Utrechtenaar nou jaloers op als je in Amsterdam bent?
"Wat ik erg leuke zaaltjes vind en waar niet echt een equivalent van te vinden is in Utrecht zijn OCCII, OT301 en De Nieuwe Anita."

Wanneer vind je tijd voor het schrijven van nieuwe nummers?
"Ik heb altijd wat tijd nodig om in de schrijfstemming te komen. Vandaar dat ik de laatste tijd erg weinig mogelijkheid heb gehad om nieuwe nummers te schrijven. Meestal wisselt de drukte zich af met wat rustigere periodes, zo is er na de Nowhere Release Tour weer wat rust om aan nieuw materiaal te gaan werken."

Dit jaar heeft nu al bijna een record aan sterke Nederlandse releases achter de rug. Waar ligt dat volgens jou aan?
"Uiteraard vergaat de wereld aan het einde van dit jaar, dus willen alle bands zich nog snel van hun beste kant laten zien, nu het nog kan!"