Bombay Show Pig verovert Indiestad

Van Leeuwen: “Ik dacht gewoon: Gaan met die banaan!”

Roos Verkade ,

Indiestad 2012 is begonnen en biedt 10 dagen lang op meerdere locaties een podium voor beginnende, onafhankelijke bands. Dag 1 start om half 8 met Bombay Show Pig en bij hun eerste optreden in Paradiso staan ze gelijk in de grote zaal. Bombay Show Pig is een van de raketjes van het voorjaar. Afgelopen maanden speelden Mathias Janmaat (gitaar / zang) en Linda van Leeuwen (drums / zang) menig zaaltje plat met hun kale en ruige sound. Het garagerockduo presteerde sterk op Noorderslag en sinds begin deze maand ligt de plaat Vulture / Provider in de schappen.

Voor de band is het een positieve verrassing toen ze vorige week hoorden dat ze in de grote zaal spelen. Ondanks dat het nog vrij rustig is, knalt de band er vol in met hun single Sancho Panza. De strakke drums van Linda van Leeuwen en de gitaarrifs van Mathias Janmaat geven meteen de juiste energie voor de rest van de avond.

Dat het nog rustig is maakt de band niets uit. Janmaat: “Je staat gewoon op het podium en dan kijk je in de zaal. Je gaat spelen en op een gegeven moment kijk je dan weer en is het best wel vol. Dat is cool!” Ophouden is geen optie: als Bombay Show Pig door het personeel verzocht wordt om op te houden, zette Van Leeuwen rebels alsnog het laatste nummer in. En ja, die moet afgemaakt worden onder luid gejuich van het publiek. Indiestad is veroverd. Bombay Show Pig is klaar voor het festivalseizoen.

 
 

Wat maakt Amsterdam eigenlijk een Indiestad?
"Amsterdam heeft heel veel toffe podia zoals Paradiso en de Melkweg, maar daarnaast ook veel kleinere zalen zoals de Bitterzoet, OCCII en de Vondelbunker. Juist door dit soort zalen is er een hele toffe scene in Amsterdam met veel buitenlandse bands."

En wat is volgens jullie de grootste Indiestad en waarom?
"
Ik denk dat New York samen met Montreal wel twee van de tofste plekken zijn voor muziek door de hoeveelheid bands en de mate van concurrentie daarin."

Wat maakt Bombay Show Pig eigenlijk Indie?
"Dat zit hem voornamelijk in de werkwijze, we proberen altijd alles zelf in de hand te houden en overal de laatste zeg in te hebben. De focus ligt op het maken van de muziek die je zelf het vetste vindt zonder andere motieven. Daarnaast draait Indie naar mijn idee om eigenzinnigheid en op zoek gaan naar een eigen manier om muziek te maken, en dit ons voor ons altijd de insteek geweest."

Wat is het verschil qua band tussen de clubs en de grote stages?
"Clubs zijn intiemer en daar is het makkelijker om het publiek te bereiken, op festivals is dat heel anders. Maar bij festivals staan er altijd super veel mensen en is het iedere keer een uitdaging om zoveel mogelijk mensen te overtuigen met je muziek."

Naar welk festival kijk je het meest uit?
"Ik kijk erg uit naar Dauwpop aankomende week en eigenlijk ieder festival wat we hebben staan."

Blijven jullie maandag nog even hangen op het festival en voor welke band?
"Maandag blijf ik zeker nog hangen voor Francois And The Atlas Mountains. Later in de week komen o.a. Japandroids ook naar Amsterdam voor Indiestad, dat maakt het is mooie week om naar bands te gaan kijken!"

Gezien: Bombay Show Pig op dag 1 van Indiestad 2012. Download hier het hele blokkenschema van Indiestad.