Paradiso lanceert nieuw festival Indiestad

"Het festival moet de Amsterdamse cultuur in het zonnetje zetten"

Jochem Boom ,

Er verschijnt een nieuw festival op de kalender. Paradiso organiseert eind mei Indiestad. Het festival moet Amsterdam als muziek- en cultuurstad in het zonnetje zetten.

"Het festival moet de Amsterdamse cultuur in het zonnetje zetten"

Het festival Indiestad is een onderdeel van de al bestaande samenwerking tussen Paradiso en Concerto, genaamd indievloot. Onder deze naam tipt de Amsterdamse platenzaak Concerto de beste concerten in Paradiso.

Indiestad wordt georganiseerd door Paradiso en zal plaatsvinden van 18 tot en met 25 mei in verschillende Amsterdamse culturele gelegenheden. "Het is eigenlijk nog heel vroeg, maar we kunnen in ieder geval al bevestigen dat Paradiso, Bitterzoet, OT301, het MC Theater en De Duif meedoen." Aldus Ben Kamsma, programmeur van Paradiso, en bedenker van het festival.

Hoewel het nieuwe festival tegelijk is met London Calling maakt Ben ons duidelijk dat de twee elkaar niet in de weg zitten. "We willen met dit festival de cultuur van Amsterdam in het zonnetje zetten. Het is een totaal andere insteek dan London Calling. We vinden dat er te weinig aandacht is voor popmuziek en cultuur in Amsterdam. Met dit festival willen we duidelijk maken dat dit belangrijke zaken zijn. We zijn hier eigenlijk ingedoken met het gevoel, 'we zien wel waar het schip strandt.' Dit moest gewoon gebeuren."

"Deze eerste keer is eigenlijk een pilot. Daarom beginnen we deze editie vooral met het programmeren van bands. Daar hebben wij als organisator het meeste ervaring mee. Maar we willen bij volgende edities zeker ook aandacht geven aan andere kunstdisciplines. We willen ook een uitwisseling tussen de verschillende zalen en disciplines tot stand brengen door in bijvoorbeeld in het MC Theater iets totaal anders neer te zetten dan daar gebruikelijk is."

Ben Kamsma kan nog niet veel zeggen over de programmering, daar is het duidelijk nog te vroeg voor. Duidelijk is wel dat de bands die nu al in Paradiso staan geprogrammeerd onder Indiestad vallen. "Mercury Rev en Explosions In The Sky zijn twee grote internationale namen die tijdens Indiestad in Paradiso spelen."

Het programma van London Calling valt ook binnen de programmering van Indiestad. Bezitters van een kaartje voor London Calling kunnen hun kaartje nog inruilen voor een passe-partout voor Indiestad. En andersom kunnen kopers van een Indiestad passe-partout op vrijdag en zaterdag naar London Calling. London Calling maakte dinsdag de eerste namen bekend. Onder andere Wild Beats, Twin Shadow en The Crookes zullen daar spelen.

"We hebben wel een beeld over de verschillende zalen. In De Duif komt een speciale kindvriendelijke muziekmiddag, in Bitterzoet zullen de leuke kleinere bands spelen en er komt een dag speciaal voor Amsterdamse bands."