Indiestad dag 1: zolderkamertjesmuziek in Bitterzoet

Succesvolle aftrap Indiestad met Idiot Glee, Toro Y Moi & Gold Panda

tekst: Christiaan Walraven & Anne Caroline Slump | beeld: Daan van der Schroeff ,

Amsterdam kan weer een festival aan haar lijstje toevoegen. Van 18 tot en met 25 mei staat de hoofdstad in het teken van Indiestad.
3VOOR12/Amsterdam verslaat vol verwachting de aftrap in de Bitterzoet met Idiot Glee, Toro Y Moi & Gold Panda op het menu.

Succesvolle aftrap Indiestad met Idiot Glee, Toro Y Moi & Gold Panda

Amsterdam kan weer een festival aan haar lijstje toevoegen. Van 18 tot en met 25 mei staat de hoofdstad in het teken van Indiestad. 3VOOR12/Amsterdam verslaat vol verwachting de aftrap in de Bitterzoet met Idiot Glee, Toro Y Moi & Gold Panda op het menu.

Het is aan de relatief onbekende Idiot Glee de eer om de zaal voor de twee headliners op te warmen. James Friley is met zijn eenmansproject druk bezig aan een charmeoffensief in Nederland met ruim tien optredens binnen een jaar. De zwaar op samples en loops leunende muziek lijkt op een zolderkamertje in elkaar geknutselt en op het podium lijkt hij voor zichzelf dit zolderkamergevoel vast te houden. Idiot Glee zit in zijn eigen kamertje muziek te maken en aangezien er publiek aanwezig is doet hij er tweemaal voorzichtig een verlegen aankondiging van een nummer bij.

Nee, voor de show hoef je Idiot Glee niet te gaan zien. Gelukkig is het Indiestad publiek geduldig, waardoor er weinig gepraat wordt in de zaal. De op doo wop en electronische muziek geinspireerde lo-fi nummers komen dan toch goed uit de verf. Na het korte optreden (van slechts 25 minuten) blijft echter wel het 'de plaat is beter' gevoel hangen.
CIJFER: 6

Toro Y Moi bracht eind februari dit jaar zijn door critici bejubelde tweede plaat Underneath The Pine uit en Bitterzoet staat dan ook terecht bomvol. De band rondom Chaz Bundick kiest ervoor om de chillwave disconummers op het podium te vertalen naar een zo dansbaar mogelijk geheel. De enorme bak geluid die echter uit de speakers knalt zorgt er voor dat de nummers niet helemaal goed tot hun recht komen. De subtiele geluidjes die de plaat zo intrigerend maken worden achterwege gelaten en de zang is bijna onverstaanbaar. Desalniettemin laten de heren wel degelijk zien hoe aanstekelijk de muziek van Toro Y Moi kan zijn. 

De headlinerstatus die de band vanavond heeft kunnen ze nog niet volledig waarmaken, maar dit is overduidelijk een band die we in de gaten moeten blijven houden.
CIJFER: 7,5

Afsluiter van de avond is de Britse producer Gold Panda. Nadat hij vorig jaar tijdens Off-Centre voor het eerst in Amsterdam stond bracht Gold Panda het sterke debuutalbum Lucky Shiner uit. Hierna werd hij voor 5 Days Off uitgenodigd en vanavond plukt hij hier in de uitverkochte Bitterzoet de vruchten van. Een flink deel van het publiek lijkt speciaal voor de Brit gekomen. Vanaf minuut een wordt er volop gedanst in de zaal.

De lange set mag dan wel verradelijk dicht bij de plaat blijven, de visuele aankleding en het feit dat er van begin tot eind flink gedanst kan worden maakt het optreden toch de gedroomde headliner van de avond. Voor de mensen die er op 5 Days Off bij waren was het optreden misschien wat al te herkenbaar, maar met zulke sterke nummers kan dat eigenlijk niet als nadeel gezien worden.
CIJFER: 8

Na dag 1 mag er dan ook geconcludeerd worden dat Indiestad nu al een mooie toevoeging is aan de Amsterdamse festivalkalender. Dankzij de uitmuntende sfeer in de zaal en de fijne muziek kijken we met goede moed uit naar deze acht daagse muzikale marathon met morgen onder andere Esben and the Witch