ADE Focus on India: Een grote onaangetaste markt

"Aankomen, draaien, geld meenemen en weer naar huis niet mogelijk in India"

Christiaan Walraven ,

In Focus on India spreekt Nikhil Chinapa (Indiase MTV presentator en directeur van het Sunburn festival) met landgenoten Sudhir Shreedharan van Music 2 Deal en Ambika Muttoo van de magazines Time Out en Rolling Stone.

"Aankomen, draaien, geld meenemen en weer naar huis niet mogelijk in India"

Textures is er al een tijdje achter: India is met haar 1,1 miljard inwoners een enorme groeimarkt. De metalband speelde deze zaterdag in New Delhi op Blitzkrieg, het grootste studentenfestival van het Aziatische land. Ook voor dance liggen er grote kansen, reden waarom er op Amsterdam Dance Event een speciaal panel aan gewijd is. In Focus on India spreekt Nikhil Chinapa (Indiase MTV presentator en directeur van het Sunburn festival) met landgenoten Sudhir Shreedharan van Music 2 Deal en Ambika Muttoo van de magazines Time Out en Rolling Stone. De belangrijkste boodschap die ze over willen brengen, wordt in de opening van het panel door Chinapa direct genoemd: "India is een nieuwe markt. De elektronische muziek was vijftien jaar geleden nog nergens te vinden, maar het is nu booming. Doordat er weinig grote dj's komen zijn de mensen enthousiast wanneer er überhaupt iets is en klaar voor elektronische muziek."

Op de door iedereen verwachte vraag hoeveel interesse er is voor elektronische muziek wordt kort maar duidelijk geantwoord. Chinapa: "Bollywood is nog altijd gigantisch in India, maar India is een heel groot land. Als drie procent van de bevolking naar elektronische muziek luistert, is dat nog steeds een zeer grote markt." Daarbij moet wel gelet worden op de aanpak. "Aankomen, draaien, geld meenemen en weer naar huis is niet mogelijk in India. Dj's die in India zijn geweest zullen dit weten. Je moet in de markt investeren. De eerste keer zul je waarschijnlijk niets verdienen, maar kun je wel naam maken om later mee terug te keren of om uitwisselingen tussen Indiase en Europese muziek te bevorderen. De muzikale infrastructuur is in ieder geval relatief zeer goed." Een trip naar India moet dus goed worden gepland.

Tussen de pakweg twintig bezoekers uit India bevinden zich boeker Naveen Deshpande van Mixtape en labelbaas Hamza Rahimtula van Wind Horse Records. Zij zijn beiden erg blij met het panel Focus on India. Voor hen is Amsterdam Dance Event een zoektocht naar uitwisselingen tussen de Indiase en Europese elektronische muziek. Ze komen daarentegen beiden met andere verhalen wat betreft elektronische muziek in India. Rahimtula: "In Indiase elektronische muziek zijn altijd duidelijke etnische geluiden terug te horen, wat voor de Europese markt interessant kan zijn. Het is nieuw en zou een inspiratiebron kunnen worden voor Westerse artiesten zoals de Latin house dat ook is." Dit in tegenstelling tot wat Deshpande beweert: "De elektronische muziek is gelijk als die in Europa en de rest van de wereld, alleen vinden Indiase artiesten het nog niet zo interessant om buiten India op te treden, omdat er zo'n grote, onaangetaste markt is in India zelf."

Amsterdamse dj's Patrice Bäumel en Nuno Dos Santos van 360 zijn ook aanwezig bij de paneldiscussie. Bäumel: "We zijn gekomen met een open agenda. Het was erg interessant, maar het ging te veel over hoe wij geld zouden kunnen verdienen aan India. Ik denk juist dat mensen die hier op af komen heel veel goodwill hebben voor India en daar juist niet voor kwamen. Ik ben geïnteresseerd in de Indiase stijl." Dos Santos: "En het was natuurlijk erg leuk om te horen dat één van die Indiase mensen hier mijn naam kende via een remix die ik had gedaan voor Ben Mono."