Even Voorstellen…Serrio B.A.A.Z.

Winnaar publieksprijs Grote Prijs hiphop over zijn B.A.A.Z.-heid

Tekst: Armande Harmsen | Foto's: Pim Hendriksen ,

De Grote Prijs halve finalist hiphop won de publieksprijs op 10 september, geeft workshops voor jongeren, heeft een eigen onderneming en drie platen op zijn naam. 3VOOR12/Amsterdam stelt Serrio B.A.A.Z. voor.

Winnaar publieksprijs Grote Prijs hiphop over zijn B.A.A.Z.-heid

Op een bewolkte namiddag ontmoet 3VOOR12/Amsterdam de publieksprijswinnaar uit de eerste halve finale van de Grote Prijs van Nederland 2010 in de Openbare Bibliotheek (OBA) van Amsterdam. Een locatie waar Serrio B.A.A.Z. regelmatig te vinden is. We gaan zitten op een plek die hem bekend is in het gebouw, met ramen tot de vloer en uitzicht over de stad. “Ik woon hier aan de overkant,” aldus Serrio.

Roots
De 27-jarige Serrio is geboren in Zuidoost. Hij is daarna verhuisd en woont sinds zijn achtste in het centrum van Amsterdam. Serrio vertelt dat zijn liefde voor hiphop in stroomversnelling raakte bij het horen van de Amerikaanse artiest 2Pac en diens album Me Against The World uit 1995. Serrio schreef zijn eerste Nederlandstalige tekst op twaalfjarige leeftijd en begon later met het schrijven van gedichten en teksten in het Engels. Serrio is vanaf zijn twintigste actief met het maken van hiphopmuziek. In 2006 nam hij zijn eerste Nederlandstalige nummer op.

B.A.A.Z.
Serrio is de artiestennaam en B.A.A.Z. staat voor Bewust Anders Altijd Zelfverzekerd. Hij vertelt dat B.A.A.Z. niet een naam, maar een state of mind is. Deze gedachte en levenswijze is ontstaan door omgang met “een groep vrienden die zich onderdrukt voelde in de maatschappij.” Een van de vrienden kwam naar aanleiding van hun denkwijze en de slang term ‘baas’ op een betekenis voor wat zij nou echt verstonden onder B.A.A.Z. “Bewust zijn van wat er speelt in de wereld, Anders zijn dan er van je verwacht wordt en wandel Altijd Zelfverzekerd door het leven.”

Zijn kijk op het leven gaat best diep. Serrio heeft namelijk sinds 2007 een tatoeage met de vier letters en daarboven een kroon op zijn linker bovenarm .De kroon staat voor “kinderen rijzen omhoog, onderdrukkers neer.” Toen Serrio als solo-artiest begon besloot hij om de naam naar buiten te dragen en mensen bewust te maken van de B.A.A.Z. way of life.

Terug naar de Bron. Terug naar de Hoofdstad
“Voor mij is het het makkelijkst om dicht bij mezelf te blijven.” Serrio onderscheidt zich van andere rappers door de onderwerpen van zijn teksten, bijvoorbeeld zoals in het nummer Tevreden. In Terug Naar de Hoofdstad roept hij “Ik krijg respect van de kids en de opa’s” en tijdens een recent buurtfeest op de Albert Cuijp wordt dit bevestigd. Bij het optreden swingt hij onder meer met de voorbijlopende oma’s.

Grote Prijs
Serrio heeft in 2006 al eerder meegedaan aan de talentenwedstrijd WANTED samen met de groep R.A.P. Daar behaalde de groep een plek in de halve finale. Omdat hij vroegtijdig is gestopt met school, beschouwt hij alle prestaties die hij met muziek bereikt als een propedeuse of diploma. Hieronder vallen de EP’s, alle shows en zijn deelname aan de Grote Prijs, aldus Serrio. Trots vertelt hij over de ontvangst van de publieksprijs in Utrecht op 10 september. Hij hoopt met deze prijs een wildcard te kunnen bemachtigen voor de finale in december. De wildcards zullen op 5 oktober weggegeven worden.

B.A.A.Z.-onderneming
Deze selfmade man organiseerde in 2007 open mic-avonden en tegenwoordig houdt hij zich bezig met het geven van hiphopworkshops aan jongeren in Alkmaar. Serrio vertelt net een pilot workshop te hebben gedraaid. “Het doel is om aan jongeren van 10 tot 23 jaar wat basis hiphopkennis mee te geven en hen onder andere te leren hoe een nummer in elkaar gezet wordt.” Naast de workshops heeft Serrio een eigen onderneming opgezet waarbij hij samen met vrienden videoclips, cd’s en promotiemateriaal als shirts zelf bekostigt.

Albums
Zijn eerste solo-EP was B.dubbel.A.Z. en Serrio brengt binnenkort een “tape” uit, namelijk B.A.A.Z.=Regels. Hierop zullen zogeheten ‘collabo’s’ staan. Nummers samen met andere hiphopartiesten. Zowel nummers die hij eerder heeft opgenomen, maar die nog niet zijn uitgebracht, als nummers die recentelijk zijn opgenomen. Het zal hoogstwaarschijnlijk via internet worden aangeboden rond oktober/november 2010. Daarnaast is Serrio bezig om zijn volgende project B.A.A.Z.=Plaats af te ronden. Dit zal het laatste zijn van Serrio’s bijdrage in de B.A.A.Z.-serie. “B.A.A.Z.=Regel is op dit moment voor 50% af.” De meeste nummers maakt hij samen met zijn vaste producer en beatmaker Mich Farrah Girgis. B.A.A.Z.=Plaats hoopt hij in december 2010 te droppen als hardcover cd.

Tot die tijd, hou 101barz in de gaten. In april was hij daar al als talent van de week en op 4 oktober zijn de opnames voor een live sessie bij Rotjoch. Ook maakt Serrio nog kans op een van de drie wildcards voor de finale van de Grote Prijs van Nederland. Deze worden aanstaande dinsdag 5 oktober bekendgemaakt in de uitzending van Wat Anders op Lijn5 radio. De hiphopfinale van de Grote Prijs zal plaatsvinden op 11 december
2010 in Paradiso.