Even voorstellen… Saelors

Saelors ruilt het podium in voor de keuken

Interview: Crissy Thomas | Foto: Karen Rosetzsky ,

In de rubriek Even Voorstellen introduceert 3VOOR12/Amsterdam nog relatief onbekende acts. Deze keer praten we met Alexandra Duvekot en Thijs Havens, oftewel Saelors. Op 12 mei staat deze jonge band in Trouw, wat voorlopig het laatste optreden is. “Na veel studio’s en opnameplekken willen we terug naar waar we begonnen zijn: de keuken.”

Saelors ruilt het podium in voor de keuken

In mei 2009 riep 3VOOR12/Amsterdam het muzikale duo uit tot Hollandse Nieuwe. Nu bijna een jaar en velen optredens later is het hoog tijd Saelors voor te stellen. Een band die experimenteert en het liefst zijn luisteraars mee op reis neemt. “Muziek is zo vrij en mooi, iedereen moet de ruimte hebben om er in te zwemmen.”

Waarom de naam Saelors? 
Alexandra: Thijs heeft heel erg lang als zeeman gewerkt. Hij zeilde de hele wereld af en we hebben elkaar vervolgens ontmoet op een eiland. Nee hoor, we houden gewoon van reizen.
Thijs: Ja, Saelors staat voor reizen naar plekken die ons interesseren. Het hoeven trouwens niet per se zeemannen op het water te zijn.
Alexandra: Nee, we hadden ook gewoon Meeuwen kunnen heten. Of Kraai.

En toch kozen jullie voor Saelors?
Alexandra: Ja, Thijs had namelijk een heel mooie zeemansjas die tijdens één van onze repetities is gestolen. Als degene die Thijs zijn jas heeft dit leest, geef ‘m dan alsjeblieft terug.

Waar willen jullie mensen mee naar toe nemen op reis?  
Alexandra: Ik denk dat iedereen zelf die plek moet vinden. Het is niet zo dat we allemaal naar België vertrekken. Muziek is zo vrij en mooi, iedereen moet de ruimte hebben om er in te zwemmen. Elke dag is weer anders, net als de manier waarop je naar muziek luistert.

Waarom maken jullie akoestische muziek?

Alexandra: We zijn begonnen met repeteren in de keuken, met een accordeon en een gitaar. Daarom is onze muziek denk ik akoestisch. Het is heel minimaal; gewoon twee mensen die muziek maken.
Thijs: Het is wel muziek waarmee we willen blijven experimenteren. Onze nummers kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. De laatste tijd spelen we live ook veel meer elektrisch.
Alexandra: Het moet wel 'handgemaakt' blijven. Denk aan een klein liedje, dat in de uitvoering grotere en andere vormen kan aannemen. Het is belangrijk dat de luisteraar hoort dat het in de keuken is begonnen.

Jullie bespelen verschillende instrumenten. Kwestie van talent? 
Alexandra: Thijs is een heel goede gitarist, al sinds hij jong is. Ikzelf ben begonnen met cello. Ik had een lieve leraar op een woonboot waar ik iedere dinsdagavond les had. Toch denk ik dat vooral nieuwsgierigheid het geheim is. We proberen beide graag instrumenten uit. 
Thijs: Instrumenten bespelen kan ook overschat worden. Het zijn gewoon dingen die geluid maken. Je kunt iets oppakken of ergens achter gaan zitten en kijken wat het instrument doet.

Werkt dat voor jullie ook op die manier?
Thijs: Ja, we hebben vaak instrumenten opgenomen waar we nog nooit eerder op gespeeld hadden. We bekeken wat voor een geluiden we eruit konden halen en of het mooi paste bij onze muziek.
Alexandra: Het is een groot experiment met instrumenten. Een instrumentenexperiment.

Niet alleen qua muziek, maar ook qua kledingsstijl zijn jullie opvallend. Laten jullie je inspireren?
Alexandra: Mijn oma is mijn inspiratiebron, want ik heb heel veel kleding van haar gekregen. Ik ben gek op kostuums en bloemenprints. Ik kan niet zeggen dat ik de mode op de voet volg, want veel jurken heb ik al sinds ik twaalf ben.
Thijs: Ik denkt dat wat we dragen samenhangt met de nummers die we maken. Klinkt cliché, maar ik merk dat er bij de muziek bepaalde elementen horen, waaronder kleding. 
Alexandra: Ja, ik weet het niet. Je bent een bepaald persoon, een karakter. Dat komt in alles naar buiten, ook in je kleding.

Wat zou het karakter van Thijs zijn?            
Alexandra werpt een blik op het harige jasje met tijgerprint dat Thijs draagt.
Alexandra: Een wolf in een tijgerjasje. Ja, dat is hij wel!
Thijs: Of de tijger-beer. Nee, ik vind het moeilijk om te zeggen wat voor een karakter ik ben.
Alexandra: Ach, als je Thijs ziet, weet je genoeg.

Jullie hebben afgelopen anderhalf jaar veel gespeeld,  welk optreden is jullie het best bijgebleven?
Alexandra: Allemaal. Iedere keer is weer een nieuwe ervaring.
Thijs: Ik vond afgelopen keer in Occii heel erg leuk. Er zijn bepaalde plekken waar je het liefst speelt, en plekken waarvan je achteraf denkt: dit had niet gehoeven.
Alexandra: Het is fijn als je op een locatie optreedt waar het publiek de kans heeft om mee te gaan met wat je aan het doen bent; om mee te dromen en te luisteren. Er zijn bepaalde podia in Amsterdam  die zich daar heel goed voor lenen, die echt zelf al een klein universum zijn en sfeer hebben. De Nieuwe Anita en Occii bijvoorbeeld. Het is heel leuk om daar te spelen.
Thijs: Ja, dat zijn plekken waar je meteen merkt dat ze geschikt zijn voor onze muziek.

Vorig jaar waren jullie Hollandse Nieuwe, wie verdient volgens jullie deze titel?
Alexandra: Een aantal werken geleden speelden we met twee hele goede bands in de Occii: Eklin en Knalpot. Beiden heel anders, heel eigenzinnig, maar daarom waardeer ik juist wat ze doen. Ik vind het leuk als jonge mensen hun eigen richting proberen op te gaan. Iedereen die muziek maakt, heeft de vrijheid nodig om te experimenteren. 

Doen jullie dat zelf ook?   
Thijs: Ja, dat is ook wat mij aantrok in Eklin en Knalpot. Ondanks het feit dat deze bands heel anders zijn dan wij, merk je dat ze integer aan een eigen wereld werken. Je hoeft niet geforceerd origineel te zijn, je bént origineel. Je moet met je eigen interesses en fascinaties eindeloos aan de slag. En als je dat heel bewust doet, komt daar absoluut iets unieks uit. Middelmatigheid is eigenlijk een gebrek aan focus.
Alexandra: Ja, en een gebrek aan interesse en moed. 

Wat zijn jullie plannen de komende tijd?
Alexandra: Op dit moment zijn we druk aan het opnemen en experimenteren. 
Thijs: We zijn heel veel studio’s en opnameplekken afgegaan in Nederland en omstreken, maar we willen nu weer terug naar de keuken met ons eigen taperecordertje en onze tamboerijntjes.
We gaan er rustig de tijd voor nemen. We hebben periodes gehad waarin het echt hectisch was.  Nu willen we er bewust voor kiezen aanbiedingen af te slaan en terug te kruipen in onze cocon.
Alexandra: We zullen ons goed verstoppen. Tot en met september zijn we aan het werk en gaan we op zoek naar goed geluid.


Wat kunnen we verwachten van jullie optreden op 12 mei in Trouw? 

Thijs: Het is een presentatieavond van een cd waaraan wij meegewerkt hebben. Samen met een aantal jonge bands zijn we gevraagd om opnames te doen in een studio.
Alexandra: Elke band heeft twee nummers ingezongen. Uiteindelijk speelt iedereen 12 mei vrij kort, maar we zijn wel van plan er iets bijzonders van te maken. Wat? Dat blijft nog eventjes een verassing. Ik zou vooral niets verwachten en gewoon komen kijken!