Even voorstellen… Rebecca Sier

“Ik zou wel een troubadour willen zijn”

Tekst: Annemarie Geersing. Foto's: Gwenny Ruiz. ,

Al vier jaar schrijft ze liedjes en treedt ze regelmatig op in Amsterdam. Na het winnen van de Amsterdamse voorronde van de Kunstbende in 2008 en het Amsterdamse Studentenfestival vorig jaar zijn we benieuwd naar haar volgende stappen. 3voor12/Amsterdam interviewt de ambitieuze Amsterdamse singer/songwriter.

“Ik zou wel een troubadour willen zijn”

19 jaar is ze, en vol in ontwikkeling. De Amsterdamse singer/songwriter Rebecca Sier schrijft nu zo’n vier jaar haar eigen nummers en wordt daarbij geïnspireerd door haar omgeving, filosofie en de muziek waarnaar ze luistert. 3voor12/Amsterdam sprak met haar over hoe ze begon, haar toekomst en het schrijven van nummers: “Ik wil zo open mogelijk schrijven, zo kan iedereen zijn eigen betekenis geven aan mijn nummers.” 

3V12/A: Hoe ben je begonnen?

Rebecca Sier: “Het begon met gitaarles op m’n achtste. Mijn eerste optreden was op mijn vijftiende, in de Amsterdamse voorronde van de Kunstbende in categorie ‘alles mag’. Daar won ik en de jury gaf mij het advies om zelf nummers te gaan schrijven. Vervolgens schreef ik het nummer Infected, toepasselijk voor een talentenjacht met als hoofdthema een campagne over Aids. Ik won de wedstrijd en later het Amsterdamse Studentenfestival Tegenwoordig draag ik altijd een notitieboekje bij me voor als ik ineens inspiratie krijg.” 

Wat inspireert je als je schrijft?

“Alles kan me inspireren: van een advertentie tot een gebeurtenis. Vaak inspireren ook ideeën en teksten uit de filosofie. Ik studeer Bèta-gamma aan de Universiteit van Amsterdam met als hoofdrichtingen natuurkunde en filosofie, dus ik lees er veel over. Vooral het thema ‘leugen en waarheid’ blijft me fascineren. Zelf luister ik veel naar Radiohead, Grizzly Bear en Florence en de Machine, maar ook naar singer/songwriters zoals Jeff Buckley en Nick Drane. Zij inspireren me.

Wat maakt jouw muziek uniek?

“Ik denk mijn stem, die is erg helder. In mijn nummers probeer ik altijd een bepaalde sfeer te creëren, mysterieus en intrigerend. Zo’n mysterieuze sfeer zetten andere zangers vaak neer door hun stem rauw of haast vals te laten klinken, maar ik probeer juist de helderheid van mijn stem uit te buiten; ik speel met contrasten tussen intiem fluisteren en hard, met volle overgave zingen. Juist door die nét iets te schone helderheid kantelt het geheel en ontstaat er een rauwe rand. Zo bereik ik tegenstellingen.” 

Wat vond je tot nu toe het leukste om te doen?

“Zoveel! Maar het allerleukste was het samen spelen met de band Mixtape uit Friesland in een theater op Vlieland. Ik werd door iemand met hen samengebracht en was eerst argwanend omdat ik ze niet kende, maar tijdens het jammen bleek er een echte klik te zijn! Omdat ze uit Friesland komen is het lastig om veel samen te spelen, maar binnenkort speel ik er opnieuw, dit keer drie avonden. Het lijkt me leuk om als een soort troubadour rond te trekken en overal vrienden te hebben om samen muziek mee te maken.

En hoe nu verder?

In de toekomst zou ik graag in een band willen spelen. Met meerdere muzikanten spelen lijkt me een uitdaging, omdat ik tot nu toe alleen schreef en speelde. Maar voor nu wil ik graag meer schrijven en optreden!”

Benieuwd geworden naar de mysterieuze klanken van Rebecca Sier? Op 21, 22 en 23 juli speelt ze op Vlieland in theater Podium Vlieland, daarnaast kun je op haar website luisteren naar de vijf nummers die ze opnam met producer Thijs de Melker.