Even voorstellen.... Pien Feith

Over het debuutalbum, Amsterdam en Motel Mozaique

Tekst: Jannie Post | Beeld: Sarah Oranje ,

Pien Feith, voor velen een nieuwe naam. Anderen kennen haar misschien van haar eerste EP of projecten als Neonbelle of The Very Sexuals. Nu is het tijd voor haar eerste volledige album. Samen met haar band presenteert zij: Dance on Time.

Over het debuutalbum, Amsterdam en Motel Mozaique

Voor sommigen onder ons zal de naam Pien Feith geen nieuwe naam zijn. De Amsterdamse zangeres is alweer ruim 5 jaar bezig en bracht eerder het album The Wilderness Sound uit. Onder de naam Neonbelle verscheen in 2008 nog een album onder het project In A Cabin With. Op 21 februari zal het nieuwe album van de band uitkomen getiteld Dance On Time. Inderdaad, niet alleen van zangeres Pien Feith, maar samen met haar bandleden gitarist/toetsenist Melvin Wevers, drummer Pim Verleak en bassist Peter Akkerman. Tijd om de frontvrouw van de band eens wat vragen voor te leggen.

Pien is twee jaar geleden in Amsterdam komen wonen. Niet perse om het muzikale klimaat van de stad, maar simpelweg omdat ze hier een goed huis kon krijgen. Het is niet te zeggen of het leven in Amsterdam haar muzikaal gezien verder heeft gebracht dan wanneer ze in Utrecht was blijven wonen, maar het feit is wel dat debuutalbum er ligt.

De eerste EP is nog uitgebracht bij het kleine label Badmintone Records, waar ze mede-eigenaar van was. Het nieuwe album komt uit bij het label V2. "Die eerste EP is redelijk snel en gehaast opgenomen. We hebben dat destijds zelf gedaan, zonder dat we ervaring op dat gebied hadden. Dat was op zich ook wel goed. We hebben er heel veel van geleerd. Hoe je dingen moet doen of juist niet moet doen. Bij deze plaat wilden we graag wat hulp bij bepaalde dingen, zoals promotie en distributie. Het is vrij intensief als je dat allemaal zelf doet. Sommige mensen kunnen dat ook beter dan wij dat kunnen. Ik wil gewoon muziek maken".

Naast dat de plaat nu bij een groter label uitkomt is er een boeker aangetrokken. Rock 'n Roll Highschool zal de boekingen voor de band verzorgen. "We willen graag spelen op plekken waar publiek komt die onze muziek leuk kunnen vinden. Een festival als Motel Mozaique is bijvoorbeeld heel tof". Hier speelt de band op 8 maart.
 
Het nieuwe album is electronischer dan voorheen. Het project Neonbelle is van invloed hierop geweest, maar het is voornamelijk een ontwikkeling in de muzikale smaak van de bandleden. De muziek heeft niet een bepaalde boodschap of een vast onderwerp. "Ik heb wel altijd een idee hoe een plaat moet zijn, welke sfeer, maar ik breng er niet bewust een boodschap of een thema in. Ik schrijf over van alles, over mezelf. Het is altijd vrij abstract en  kleinschalig. Niet over de grote zaken in de wereld. Ik voel me niet geroepen om uit mijn positie een waarheid te claimen over de wereld. Dat vind ik nogal gevaarlijk. Het enige wat je echt weet is dat wat je zelf voelt en kent, vanuit je eigen ervaringen. Dus vanuit daar schrijf ik".

Met de veranderde samenstelling van de band (Bart de Kroon en Sebastiaan Janssen hebben de band verlaten red.) is ook de wijze waarop de nummers tot stand komen veranderd. "Voorheen schreef ik de teksten als gedichten en daar ging ik dan muziek onder zetten. Met deze plaat is dat bewust anders gegaan. Wanneer je zoveel tekst hebt, vormt dat het liedje ook direct heel erg. Met deze plaat ben ik voor het eerst met computer gaan schrijven. Eerst een beat of een ritme ingezet en daarover een beetje zingen. Dan ontstaat er een liedje wat we dan als een soort collage hebben ingekleurd. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het ook wat langer heeft geduurd. De echte vorm hebben we met zijn drieën gevonden. Samen met Melvin en Pim zijn we de liedjes gewoon gaan spelen in de oefenruimte. Samen zijn we weer gaan strippen en overbodige dingen weghalen om tot de juiste balans te komen".

Het nieuwe album is daardoor echt een cd van de band geworden. Samen met producer Melvin (die op het album ook toetsen, gitaar en basgitaar heeft ingespeeld) speelde Pien ook al in de vorige formatie. Drummer Pim hebben zij samen ontmoet op Crossing Border en toen de band een tijd later op zoek was naar een nieuwe drummer is hij gevraagd. De formatie voelt nu goed. Tijd om vooruit te kijken dus.

Wat zijn mijn dromen? "Ik ben content met hoe het nu gaat, ik ben ontzettend blij met dit album. Ik zou best willen leven van muziek, maar het is geen noodzakelijkheid. Ik freelance er nu bij en ik kan dat goed combineren. Of ik op Lowlands zou willen staan? Daar kijk ik echt met een mengeling van angst en vreugde naar eigenlijk. Het zou wel te gek zijn!"

Het album Dance On Time wordt gepresenteerd in twee shows. Eerst op 19 februari in Utrecht en op 24 februari in de kleine zaal van Paradiso. Voor wie niet langer wachten kan is het album nu ook te beluisteren op de 3VOOR12 Luisterpaal.