Even voorstellen... Kleine Viezerik

3VOOR12/Amsterdam neemt een kijkje bij KV in zijn studio in Amsterdam West

Tekst: Armande Harmsen | Pim Hendriksen ,

Kleine Viezerik zit al zo’n tien jaar in het vak, maar pas sinds de ‘legendarische’ 101Barz sessie, de release van zijn Mixtape Mooi Kwaai Boy in oktober 2009 en zijn tour met de BangBros begint alles voor hem nu echt te ‘Rolle Als ’n G’

3VOOR12/Amsterdam neemt een kijkje bij KV in zijn studio in Amsterdam West

Hiphop is in de lift en als Amsterdammers mogen wij trots zijn op de kwaliteit die ons uit deze scene wordt gebracht. Een kennismaking met Kleine Viezerik, IJsman Vieze oftewel KV. 3VOOR12/Amsterdam interviewt hem in Amsterdam West.

Bijnaam

Hoe krijg je de bijnaam Kleine Viezerik? Het iets te vaak knoeien met eten, het contact met de dames en zijn lengte inspireerden zijn vrienden om hem deze bijnaam te geven. De andere naam die hij gebruikt, namelijk IJsman Vieze, is er een die hij zichzelf heeft gegeven, aldus KV. Dit refereert naar de ‘Ice’ die hij draagt. KV houdt van mooie dingen, maar vertelt dat het niet per se onderdeel is van zijn imago.”

101barz

Na zijn 101barz sessie bij Rotjoch vertelt KV dat hij veel hatemail kreeg. Tot zijn grote verbazing werd hij een paar weken later op straat nageroepen over zijn ‘dope’ sessie die later als ‘legendarisch’ werd beschreven in de media. ‘Het publiek moest waarschijnlijk even opgewarmd worden voor iemand die een keer niet met gangsterrap aan komt zetten’, aldus een bescheiden KV. Na de 101barz sessie was het even stil rondom de Amsterdammer, maar de langverwachte Mixtape deed het vuur eind 2009 opnieuw oplaaien.

Roots

KV is opgegroeid in Geuzenveld, Bos en Lommer en Osdorp. Hij vertelt te zijn beïnvloed door reggae en R&B. Als middelbare scholier was hij fanatiek danser, maar toen 2pac en andere hiphopartiesten uit de VS populair werden in Nederland begon hij zich te interesseren in rap. KV besloot om te switchen van dansen naar rappen en is sindsdien bezig met het vestigen van zijn naam in de Nederlandse hiphop scene. In het afgelopen decennium heeft hij zijn passie altijd moeten onderhouden door middel van uitzendbaantjes. Inmiddels kan hij zich fulltime met muziek bezig houden, vertelt hij opgelucht.

Muziek

KV haalt de inspiratie voor zijn teksten uit het dagelijks leven, dingen die hem overkomen en die hem prikkelen. Hij is zich er bewust van dat hij een rolmodel is voor de jonge tieners die hem bij zijn optredens vooraan het podium staan aan te gapen. KV zegt dat hij veel nadenkt over de manier waarop hij zijn teksten brengt, hij wil meer overbrengen dan alleen maar stoere praat.

Op dit moment is Kleine Viezerik bezig met het afronden van zijn debuutalbum ‘NZIE De Boy’ (lees: en zie de boy) van het label Pitu Records. Sliscobars doet de beats op dit album wat momenteel nog afgemixt moet worden en er zijn plannen om de releaseparty groots aan te pakken. KV vertelt dat zijn raps op het album een stuk serieuzer zijn dan de mixtape. ‘De mixtape was mezelf presenteren. Op het album ben ik wat serieuzer, meer volwassen, dat is ook aan de titels af te lezen’. Als voorbeeld noemt hij het onderwerp dames. Bij het volgende album gaat hij weer totaal wat anders doen, belooft KV. ‘Het geheim van een goede artiest is namelijk om je te blijven ontwikkelen’.

BangBros

Als ‘jongste broertje’ van de BangBros tour maar eigenlijk in kalenderjaren de oudste, draagt de samenwerking met deze mannen zeker bij aan KV’s toenemende populariteit. Hij vertelt in de wandelgangen te hebben gehoord dat er plannen zijn voor een uitgebreider vervolg van de BangBros tour, waarbij grotere zalen zullen worden aangedaan.

Tattoos

KV staat vooral bekend om zijn tattoos, waarvan een aantal in zijn gezicht. Het zetten ervan is inmiddels een ‘soort verslaving’ geworden, vertelt hij terwijl hij rustig zijn joint rolt. KV liet zijn eerste tattoo op vijftienjarige leeftijd zetten. Ongeveer drie jaar geleden werden twee traantjes als eerste op zijn gezicht gezet. Het verhaal hierachter is niet zoals velen zullen denken, dat hij twee doden op zijn naam heeft staan of twee dierbaren heeft verloren, maar gewoon twee traantjes van geluk. ‘Het waren bijna twee sterretjes geweest’, aldus KV. Hij heeft over zijn hele lichaam verschillende religieuze teksten staan die allemaal doelen op het behouden van evenwicht in het leven. De tattoo die het meest voor hem betekent is ‘Lord Forgive’, wat hij op zijn torso heeft laten zetten. ‘Die uitspraak is leidend voor mij geweest in mijn puberteit, maar ook daarna altijd nog belangrijk gebleven’.

Laatste releases

Waar is KV nu allemaal mee bezig naast de BangBros tour? De videoclip voor ‘Hheeyy’ met Prins Friss is net gelanceerd, afkomstig van de Mooi Kwaai Boy mixtape. Daarnaast vertelt hij dat hij net het nummer ‘Je Weet Hoe Wij Doen’ met Big2 heeft gedropt. Op 14 mei was hij te horen in de eerste uitzending van 3voor12 radio tijdens het programma Hiphop Vandaag. Ook verzorgde hij op 21 mei een gastoptreden in Eindhoven voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Daar bovenop werd deze Amsterdammer onlangs benaderd door Audentity. Hij heeft een nummer geschreven in samenwerking met FS Green voor een reclame van Nike met voetballer Wesley Sneijder. Deze is vanaf eind mei te zien en horen op televisie. De definitieve releasedatum voor KV’s album is vooralsnog niet bekend, maar een paar nieuwe nummers worden al gepresenteerd tijdens de BangBros tour. Dus als je niet kan wachten of je wilt KV sowieso live in actie zien, je kunt nog een kaartje kopeb voor een van de laatste shows.