Even Voorstellen... Kalibwoy

Een introductie met de finalist Grote Prijs hiphop

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen ,

“Hij heeft genoeg gezegd, hij heeft gemurdered. Er sprong een gast op het podium na de show. Hij riep ‘Stop die Grote Prijs. Geef Kalibwoy die 5000 euro, laat die finale, laat alles”. –DJ Waxfiend over Kalibwoy

Een introductie met de finalist Grote Prijs hiphop

Kalibwoy klinkt alsof hij gister is uitgestapt uit het vliegtuig vanuit Kingston, Jamaica. Deze Amsterdamse dancehall-reggae artiest staat in de finale hiphop van de Grote Prijs Van Nederland en hij heeft honger. Tijd voor een introductie.

3VOOR12/Amsterdam: Hoe ben je begonnen?

Kalibwoy oftewel Natalio Rijssel is een Amsterdammer van Surinaamse afkomst. Zijn omgeving en familie, maar voornamelijk zijn oom, een Surinaamse dancehall-artiest, introduceerden hem vanaf jongs af aan al met dit muziekgenre en de levensstijl. Toen Kalibwoy een half jaar lang in Suriname woonde, waren zijn vrienden een inspiratie voor hem. Zij hielden zich bezig met het spitten in het Surinaams op dancehall-reggae beats.

Bij terugkomst in Nederland begon Kalibwoy zijn favoriete nummers te analyseren en oefende hij zelf door met spitten. Op zijn zeventiende begon hij met het schrijven van zijn eigen teksten. Kali kreeg de smaak te pakken en al snel bracht hij elke dag al schrijvend door in de studio van een vriend en nam hij in 2007 zijn eerste mixtape op. Intussen was hij ook veel aan het spitten op straat met vrienden of ging hij met cd in de hand vragen om een paar minuten podiumtijd op het jaarlijkse Kwakoe Festival in Amsterdam Zuidoost. Na een tijd aangesloten te zijn geweest bij de groep DreddaYouthz werd het in 2008 tijd voor hem om solo te gaan. De finalist werd benaderd door Rowan, een jeugdvriend, die hem vroeg aan te sluiten bij het Stylzmatic management, waar ook THEprinceOFbeatz onderdeel van uitmaakt. Kort daarna sluit hij zich aan als host bij het platform Jamrock, waar ook DJ Waxfiend en Maikal X onderdeel van uitmaken.

Kun je een omschrijving geven van je muziek en je invloeden?

Ondanks dat Kalibwoy momenteel meedoet aan de Grote Prijs categorie hiphop, is zijn muziekstijl dancehall-reggae. Deze man vertelt ons dat hij door beide stijlen wordt geïnspireerd. “Ik leef hiphop”, aldus Kali. Zijn grootste invloed om actief te worden in muziek was DMX. “Ik geloofde in hem, al zijn werk raakte me tot aan het album The Great Depression” vertelt hij ons met gepassioneerde blik in zijn ogen. Daarnaast waren invloeden voornamelijk Jamaicaanse artiesten als Bob Marley, Sizzla en Vybz Kartel.

Kalibwoy heeft inmiddels drie mixtapes gemaakt. De eerste mixtape was een “uitdeler voor vrienden”. Deze mixtape is nooit officieel uitgebracht. Deze proef-tape, genaamd The Introduction is uit 2007. Met het Stylzmatic management lanceerde hij in 2008 Mission Tek Ovah en in 2009 ROOOOTATION. Zijn vaste beatmaker is THEprinceOFbeatz. Tweede vaste beatmaker is Smokaholic. Daarnaast heeft Kali ook een aantal losse nummers opgenomen met gast DJ’s zoals Ill skills. Binnenkort wordt de vierde mixtrape Frastration gelanceerd. Kalibwoy vertelt genoeg tracks te hebben op dit moment, maar deze nog te moeten selecteren voor de tape. Voor het eerst gaat hij zijn netwerk benaderen om hem te helpen bij het selecteren van de nummers. De releasedatum is nog niet bekend, hij vertelt dat de kans groot is dat dit nog in 2010 wordt.


Hoe kwam je terecht bij de Grote Prijs?

“Ik heb me vanaf 2007 elk jaar geprobeerd in te schrijven voor de Grote Prijs, maar ik werd elke keer gedissed”, vertelt de finalist. Waarschijnlijk had dit te maken met het passen van de muziekstijl in een bepaald genre, aldus manager Rowan. Dit jaar besloot hij om Kalibwoy in te schrijven, wat de artiest zelf tot de dag van het interview niet wist. Er zijn veel positieve geluiden gekomen uit Kalibwoy’s optreden in de halve finale. De kracht van deze man is het niet precies doornemen en voorbereiden van de show. Hij doet het op gevoel “Gooi me maar”, roept Kali. Na het interview belooft hij bij een uitzending van Radio Mortale dat hij met grof geschut aan zal komen zetten tijdens de finale op 11 december. “Pak je tassen in broer. Ik kom uit de jungle en ik heb honger. Het is aan!”, aldus Kalibwoy. In dezelfde radioshow presenteert hij een exclusieve release van het nummer We Dont Give A.


Wat wil je bereiken?

Kalibwoy’s doel is om te “connecten met m’n crowd en ze de feeling geven dat ik niet meer dan hun ben. Ik ben tevreden als ik mijn ding heb kunnen doen”. Hij staat kritisch tegenover de Nederlandse hiphop-scene en wil zelf iets unieks en écht toevoegen. “Ik ben ook heel kritisch voor mezelf”. Kalibwoy wil de nog beperkte Nederlandse dancehall / reggae scene tot een hoger niveau brengen. “Er is zoveel potentie en dat wordt nog niet gehoord. Ik wil dat het groot wordt, dat ze over een paar jaar de categorie dancehall / reggae hebben bij de Grote Prijs”.


Wat komt eraan?

Kalibwoy zegt in de toekomst graag nog met een aantal artiesten te willen samenwerken, maar deze ‘collabo’s’ niet als zijn doel te zien. Hij vertelt ons dat het hem “leuk lijkt samen te werken met iemand uit de scene die jaren geleden actief was en dan terugkomt uit het niets”. Er komt qua samenwerkingen wel een duo project aan met THEprinceOFbeatz. “Dit is een heel pakket, het gaat om een bepaalde gedachtegang”. Voor de korte termijn, als je niet kan wachten tot de release van Frastration of de Grote Prijs finale op 11 december, Kalibwoy is live te bewonderen op 12 november in de Powerzone en op 26 november tijdens Buma Rotterdam Beats.