Even Voorstellen... Goeiemiddag!

"Wij schrijven geen nummers, wij schrijven hits"

Daan van der Schroeff ,

Recent stond skaband Goeiemiddag! samen met vier andere bands in het voorprogramma van de Bazzookas. Dit gestoorde zevental bracht twee maanden geleden hun eerste EP uit. 3VOOR12/Amsterdam sprak met de bandleden na afloop van dit eerste optreden in Paradiso.

Jullie eerste EP heet Greatest Hits Volume II. Waarom die titel?
Symen: “Dat vonden we wel een mooie grap; onze langverwachte debuut EP. Er zit geen diepere betekenis achter. Onze boodschap is dat mensen zichzelf vooral niet zo serieus moeten nemen. Daar sluit deze titel natuurlijk perfect op aan.”
Jullie nemen jezelf ook niet zo heel serieus, hè?
Symen: “Nee, maar daarom doet het publiek dit ook niet en gaan ze wel helemaal uit hun dak. Dat is ook wat we willen bereiken." Mark: "Een soort van schaamte of rem die er dan vanaf gaat. We waren heel blij dat het dit optreden zo los ging met een pogo pit en ‘wall of death’." Symen: "Maar bij elke Facebookfan die er bij komt, ga ik mezelf wel serieus voelen hoor!"
 
Wat zijn jullie plannen voor het komende jaar?
Mark:“We willen zoveel mogelijk optreden. De EP is twee maanden geleden uitgekomen en de volgende laat nog wel even op zich wachten. In de zomer willen we heel veel gaan toeren door België en veel festivals meepakken. En ook willen we spelen tijdens carnaval in Brabant." Symen: "Mooie optredens geven en mensen lekker los laten gaan. En heel veel pret maken met het publiek. Ook gaan we nieuwe utopische, dan wel epische hits schrijven. Mark: Wij schrijven namelijk geen nummers, wij schrijven hits.”

Pukkelpop

Hoe lang bestaat Goeiemiddag al?
Mark: “We bestaan nu precies anderhalf jaar. Op Pukkelpop in 2010 waren we nog met zijn drieën en al vrij snel zijn we uitgebreid tot zeven man." Maria: "Rond oud en nieuw zijn er blazers en een drummer bijgekomen, dus na een half jaar waren we ongeveer compleet." Mark: "Onze grootste prioriteit is om nu een nieuwe trompettist te vinden. Blazer Daan heeft vandaag net zijn laatste show gespeeld en dit optreden was dus ook echt een afscheid voor hem. Er hebben zich al een aantal opvolgers gemeld, maar geïnteresseerden mogen zich altijd melden via onze site of Facebook.”
 
Hoe komen jullie aan die bandnaam?
Sijmen: “Op Pukkelpop begonnen we tegen iedereen “1,2,3, Goeiemiddag!” te roepen, omdat die Belgen een beetje saai waren. Ze gedroegen zich erg tam en we wilden ze uit de tent lokken. Er kwamen allemaal mensen om ons heen staan en binnen no-time hadden we honderd fans. Dit was het begin van onze fanbase en daarom gaan we ook toeren in België deze zomer om wat terug te doen voor hen. Daar werd bassist/zanger Jip er bij gevraagd en dit was het begin van Goeiemiddag!”.
 
Wat is het verhaal achter het Geert Wilders Protestlied en wat heeft dit met een shoarmatent te maken?
Mark: “Dat is nou juist de lompe grap achter dit nummer. Er wordt gedaan alsof shoarma het enige is dat de islam ons te bieden en als het aan Geert Wilders ligt worden alle moslims het land uitgestuurd. Dan zouden er geen shoarmatenten meer zijn en dat lijkt ons verschrikkelijk. Het is geen protestlied tegen Geert Wilders; het is een protestlied tegen alles. Met dit nummer werden we opgepikt door 3FM, PowNed, Geen Stijl en diverse andere websites. Ook werd het nummer op YouTube meer dan 50.000 keer bekeken, maar waren de reacties soms wel erg bekrompen.”

Ska populair?

Jullie eerste EP is net uit. Zijn er al plannen voor een album?
Sijmen: “We zijn wel veel aan het schrijven, maar we willen tot aan de zomer zoveel mogelijk optreden en veel festivals meepakken. Daarna kunnen we wel weer nieuwe dingen gaan opnemen. We hebben nog geen idee hoe het album gaat heten, maar we weten al wel dat het ontzettend episch gaat worden.”
 
Al staat deze middag in Paradiso in het teken van de ska, het is toch niet echt de meest populaire muzieksoort op dit moment?
Sijmen: “Niet iedereen luistert misschien thuis naar ska, maar live is het wel de beste muziek om op los te gaan. Je hoeft de nummers niet te kennen en dat is met bijvoorbeeld indierock wel anders. Daarom doen wij het ook vooral voor de liveshows. Je ziet op festivals het publiek er helemaal op uit hun dak gaan. Het past ook goed bij onze manische gekte. Daarnaast hebben we natuurlijk onze voorliefde voor verkleden.”
 
Wat betreft jullie outfits, zit daar nog een bepaald thema in?
Mark: “De sultan is de enige constante factor. Soms op blote voeten of in zwembroek, maar vaak wel met opblaaskrokodil. Dan hebben we nog wat typetjes: Jip is de lekkere, Maria is de vrouw, Koos is de boer want die komt uit de Achterhoek. Pim is het sulletje, de antiheld. Hij ontleent zijn populariteit aan zijn sulligheid. We zijn ook wel eens in paasthema gegaan met Mark als Jezus met een kruis op zijn rug. En Jip heeft toen in konijnenpak nog echte eieren het publiek in gegooid. Maar het belangrijkste is: we willen mensen blijven verrassen.”
 
Ons verslag van het optreden met de Bazzookas lees je hier.
 
22 februari speelt Goeiemiddag! in Winston Kingdom. Verder zijn ze de komende tijd te zien in Wageningen, Terneuzen en tijdens hun tournee door België. Daarnaast is de band afgelopen zondag verkozen om mee te toeren met de Bazzookas.